Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA-chef naar Kiev voor overleg kerncentrale Zaporizja

IAEA-chef naar Kiev voor overleg kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is onderweg naar Oekraïne voor overleg over de kerncentrale in Zaporizja. Hij zal in de hoofdstad Kiev pleiten voor een veiligheidszone rondom de centrale die bezet is door Russische troepen.

"Op weg naar Kiev voor belangrijke vergaderingen", laat directeur-generaal Rafael Grossi op Twitter weten. Hij stelt in hetzelfde bericht dat een veiligheidszone rond Europa's grootste kerncentrale "nu urgenter is dan ooit". Grossi reist volgens het Russische staatspersbureau TASS ergens in de komende dagen ook naar Moskou voor overleg over de centrale.

De VN-atoomwaakhond pleitte begin september in een rapport voor de onmiddellijke instelling van een veiligheidszone en bewaking om ongelukken te voorkomen. Daarin werden ook zorgen geuit over de situatie in en rondom het nucleaire complex. Er vinden herhaaldelijk beschietingen plaats, waar Oekraïne en Rusland elkaar de schuld van geven.

De grote kerncentrale werd in maart ingenomen door Russische troepen, maar wordt nog altijd door Oekraïne beheerd. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn regering woensdag per decreet de opdracht gegeven om de operatie over te nemen. De stap volgt na de Russische annexatie van Zaporizja en drie andere Oekraïense regio's.

Meer uit Buitenland

Dodental loopt op na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/DPA/RTR) - Het dodental na een vulkaanuitbarsting in Indonesië is opgelopen naar 22. De reddingsdiensten zeggen bij de vulkaan Marapi op Sumatra de lichamen van negen vermisten te hebben gevonden. Er wordt nu nog gezocht naar één persoon.

1 uur geleden
Frans parlement wil e-sigaretten verbieden

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft unaniem ingestemd met een voorstel om e-sigaretten voor eenmalig gebruik te verbieden. De e-sigaretten, ook vapes genoemd en in Frankrijk bekend als puffs, zouden voor tieners de eerste stap zijn richting een tabaksverslaving en slecht zijn voor het milieu.

1 uur geleden
UNICEF: geen veilige zones mogelijk in Gazastrook

GENÈVE/CAÏRO/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Praten over veilige zones voor burgers in de Gazastrook is nu onzin, zegt een woordvoerder van de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Het Israëlische leger heeft de strook op een kaart in hele kleine zones verdeeld en roept burgers op van de ene naar de andere zone te gaan, omdat het in bepaalde zones veiliger zou zijn. Volgens UNICEF-zegsman James Elder is dat niet waar en weet ook iedereen dat.

2 uur geleden
EU 'verkiest overleg' met China maar heeft niet eeuwig geduld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal niet eeuwig accepteren dat China veel meer exporteert naar de EU dan het daaruit importeert, waarschuwt EU-kopstuk Ursula von der Leyen. Aan de vooravond van een bezoek aan China wijst ze erop dat "we instrumenten hebben om onze markt te beschermen", al "geven we de voorkeur aan onderhandelde oplossingen".

2 uur geleden
WHO: situatie Gazastrook wordt met het uur erger

GENÈVE (ANP/RTR) - De situatie in de Gazastrook wordt "met het uur erger", stelt de vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidssituatie (WHO) in het gebied. "Overal vinden intensievere bombardementen plaats, ook hier in de zuidelijke gebieden, Khan Younis en zelfs in Rafah."

3 uur geleden
Meerdere demonstraties tegen fossiele brandstoffen bij klimaattop

DUBAI (ANP) - Op het terrein van de klimaattop in Dubai zijn dinsdag weer meerdere kleine demonstraties tegen fossiele brandstoffen. En ook later op de dag staan er nog acties gepland. Wel blijft de omvang van de demonstraties tot nu toe kleiner dan in andere jaren. Critici wijten dat vooral aan de regels die gelden in het gastland, de Verenigde Arabische Emiraten.

3 uur geleden
Iraanse president ontmoet Poetin donderdag in Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi brengt donderdag een bezoek aan Rusland en heeft er een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, meldt het Kremlin. Teheran en Moskou gaan meer samenwerkingen aan op het gebied van veiligheid, politiek en economie sinds de Russische inval in Oekraïne.

5 uur geleden