Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA-chef naar Kiev voor overleg kerncentrale Zaporizja

IAEA-chef naar Kiev voor overleg kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is onderweg naar Oekraïne voor overleg over de kerncentrale in Zaporizja. Hij zal in de hoofdstad Kiev pleiten voor een veiligheidszone rondom de centrale die bezet is door Russische troepen.

"Op weg naar Kiev voor belangrijke vergaderingen", laat directeur-generaal Rafael Grossi op Twitter weten. Hij stelt in hetzelfde bericht dat een veiligheidszone rond Europa's grootste kerncentrale "nu urgenter is dan ooit". Grossi reist volgens het Russische staatspersbureau TASS ergens in de komende dagen ook naar Moskou voor overleg over de centrale.

De VN-atoomwaakhond pleitte begin september in een rapport voor de onmiddellijke instelling van een veiligheidszone en bewaking om ongelukken te voorkomen. Daarin werden ook zorgen geuit over de situatie in en rondom het nucleaire complex. Er vinden herhaaldelijk beschietingen plaats, waar Oekraïne en Rusland elkaar de schuld van geven.

De grote kerncentrale werd in maart ingenomen door Russische troepen, maar wordt nog altijd door Oekraïne beheerd. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn regering woensdag per decreet de opdracht gegeven om de operatie over te nemen. De stap volgt na de Russische annexatie van Zaporizja en drie andere Oekraïense regio's.

Meer uit Buitenland

Singapore en New York zijn duurste steden ter wereld

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - New York en Singapore delen de eerste plaats in de top tien van duurste steden ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU), de researchtak van de Britse uitgeverij The Economist Group.

21 minuten geleden
Parlementscommissie kan aan de slag met belastingaangiftes Trump

WASHINGTON (ANP) - Een commissie van het Amerikaanse parlement heeft zes jaar aan belastingaangiften van oud-president Donald Trump overhandigd gekregen van het ministerie van Financiën, meldt CNN. Het Hooggerechtshof had daar vorige week de weg voor vrijgemaakt

4 uur geleden
Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie (79) overleden

LONDEN (ANP) - Zangeres Christine McVie is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Fleetwood Mac, de band waar zij decennialang aan verbonden was, via sociale media bekendgemaakt.

6 uur geleden
Duits parlement: hongersnood Oekraïne in jaren dertig is genocide

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse parlement erkent de hongersnood in Oekraïne die zo'n negentig jaar geleden opzettelijk werd veroorzaakt door de Sovjetregering officieel als genocide. De gebeurtenis staat ook bekend als de Holodomor.

6 uur geleden
Hakeem Jeffries verkozen tot Democratische leider in Huis VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Hakeem Jeffries verkozen tot hun nieuwe fractievoorzitter. Hij begint in 2023 aan zijn nieuwe rol en vervangt dan Nancy Pelosi. Jeffries wordt de eerste zwarte Amerikaan die een fractie leidt in het Huis of de Senaat.

9 uur geleden
VN-mensenrechtenchef Türk brengt bezoek aan Oekraïne

GENÈVE (ANP) - VN-mensenrechtenchef Volker Türk begint zondag een vierdaags bezoek aan Oekraïne. Dat doet hij op uitnodiging van de Oekraïense regering, die Rusland beschuldigt van ernstige mensenrechtenschendingen.

10 uur geleden
Leider Islamitische Staat gedood, opvolger benoemd

CAÏRO/WASHINGTON (ANP/RTR) - De leider van Islamitische Staat is gedood tijdens gevechten, meldt een woordvoerder van de terroristische beweging in een audioboodschap op Telegram. Er is al een opvolger aangesteld: Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi, die wordt omschreven als een "veteraan van de jihad".

10 uur geleden