Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA-chef Grossi krijgt veel info over kerncentrale Zaporizja

IAEA-chef Grossi krijgt veel info over kerncentrale Zaporizja

ENERHODAR (ANP/AFP/RTR) - Rafael Grossi, de chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), heeft donderdagmiddag met een delegatie deskundigen de grote kerncentrale in de regio Zaporizja geïnspecteerd. Het complex in Enerhodar, in het zuiden van Oekraïne, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. Rusland, dat de centrale heeft bezet, en Oekraïne beschuldigen elkaar van de aanvallen.

"Ik denk dat we in deze paar uur in staat zijn geweest veel informatie te vergaren. De belangrijkste dingen die ik moest zien, heb ik gezien en de uitleg was heel helder", zei Grossi tegen de Russische media die het IAEA-team vergezelden tijdens het bezoek aan de kerncentrale. De reis ernaartoe liep vertraging op door beschietingen. "Een paar keer maakten we ons door zwaar mitrailleurvuur en artilleriegeschut ernstige zorgen."

Grossi vertelde ook dat de IAEA-delegatie nog even aanwezig zal blijven. "Zeg dat maar tegen de wereld", liet hij weten in een video die werd verspreid door RIA Novosti. Volgens het Russische staatspersbureau blijft een deel van de missie tot 3 september. Energoatom, het Oekraïense staatsenergiebedrijf, zei dat vijf inspecteurs op het complex blijven gestationeerd. Een aantal anderen is naar de stad Zaporizja gegaan, op 120 kilometer over de weg.

Schade

Een medewerker van Rosatom, het Russische atoomenergiebedrijf, leidde de IAEA-mensen donderdag rond in de kerncentrale, die draaiende wordt gehouden door Oekraïens personeel. "Zij doen hun werk onder moeilijke omstandigheden, professioneel en met toewijding", aldus Grossi.

Na terugkeer in de zone waar Oekraïense troepen de dienst uitmaken, zei Grossi tegen journalisten dat de gebouwen op het nucleaire complex in Enerhodar door verschillende beschietingen schade hebben opgelopen. "We hebben niet de precieze informatie om dat goed te kunnen beoordelen, maar het is iets dat niet kan blijven doorgaan." De komende dagen zullen zijn medewerkers de situatie ter plekke verder analyseren. "Er is nog genoeg werk te doen."

Vlak voordat de IAEA'ers arriveerden, werd een reactor voor de tweede keer in tien dagen automatisch stilgelegd nadat een projectiel een noodaggregaat had geraakt. Daardoor is momenteel, ook wegens onderhoud en reparatie, nog maar een van de zes reactoren operationeel. Energoatom-directeur Petro Kotin liet weten dat de technici met man en macht bezig zijn de uitgevallen installatie weer op te starten.

Meer uit Buitenland

Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

38 minuten geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

42 minuten geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

1 uur geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

1 uur geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

3 uur geleden
Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

3 uur geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

3 uur geleden