Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA-chef Grossi krijgt veel info over kerncentrale Zaporizja

IAEA-chef Grossi krijgt veel info over kerncentrale Zaporizja

ENERHODAR (ANP/AFP/RTR) - Rafael Grossi, de chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), heeft donderdagmiddag met een delegatie deskundigen de grote kerncentrale in de regio Zaporizja geïnspecteerd. Het complex in Enerhodar, in het zuiden van Oekraïne, is de afgelopen tijd regelmatig onder vuur genomen. Rusland, dat de centrale heeft bezet, en Oekraïne beschuldigen elkaar van de aanvallen.

"Ik denk dat we in deze paar uur in staat zijn geweest veel informatie te vergaren. De belangrijkste dingen die ik moest zien, heb ik gezien en de uitleg was heel helder", zei Grossi tegen de Russische media die het IAEA-team vergezelden tijdens het bezoek aan de kerncentrale. De reis ernaartoe liep vertraging op door beschietingen. "Een paar keer maakten we ons door zwaar mitrailleurvuur en artilleriegeschut ernstige zorgen."

Grossi vertelde ook dat de IAEA-delegatie nog even aanwezig zal blijven. "Zeg dat maar tegen de wereld", liet hij weten in een video die werd verspreid door RIA Novosti. Volgens het Russische staatspersbureau blijft een deel van de missie tot 3 september. Energoatom, het Oekraïense staatsenergiebedrijf, zei dat vijf inspecteurs op het complex blijven gestationeerd. Een aantal anderen is naar de stad Zaporizja gegaan, op 120 kilometer over de weg.

Schade

Een medewerker van Rosatom, het Russische atoomenergiebedrijf, leidde de IAEA-mensen donderdag rond in de kerncentrale, die draaiende wordt gehouden door Oekraïens personeel. "Zij doen hun werk onder moeilijke omstandigheden, professioneel en met toewijding", aldus Grossi.

Na terugkeer in de zone waar Oekraïense troepen de dienst uitmaken, zei Grossi tegen journalisten dat de gebouwen op het nucleaire complex in Enerhodar door verschillende beschietingen schade hebben opgelopen. "We hebben niet de precieze informatie om dat goed te kunnen beoordelen, maar het is iets dat niet kan blijven doorgaan." De komende dagen zullen zijn medewerkers de situatie ter plekke verder analyseren. "Er is nog genoeg werk te doen."

Vlak voordat de IAEA'ers arriveerden, werd een reactor voor de tweede keer in tien dagen automatisch stilgelegd nadat een projectiel een noodaggregaat had geraakt. Daardoor is momenteel, ook wegens onderhoud en reparatie, nog maar een van de zes reactoren operationeel. Energoatom-directeur Petro Kotin liet weten dat de technici met man en macht bezig zijn de uitgevallen installatie weer op te starten.

Meer uit Buitenland

Hamas schort gesprek op over bestand na aanval op tentenkamp Rafah

TEL AVIV/GAZA (ANP/AFP/DPA) - Na de dodelijke Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden aan de noordrand van Rafah, schort de Palestijnse beweging Hamas naar eigen zeggen de onderhandelingen over een eventueel bestand in de Gazastrook voorlopig op.

1 uur geleden
Premier Netanyahu noemt bloedbad Rafah tragische vergissing

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Israëlische aanval van zondag op een tentenkamp met ontheemde Palestijnen bij Rafah "een tragische vergissing" genoemd.

1 uur geleden
EU-sancties voor mannen achter 'Russisch propagandakanaal'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de mannen achter nieuwsplatform Voice of Europe, waar radicaal-rechtse Europese politici Russische propaganda zouden hebben verkondigd, sancties op. Het platform werd vooral ingezet om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen, stellen de EU-landen. Het liet vooral felle criticasters van Oekraïne en het Westen als FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff aan het woord.

3 uur geleden
Israël overlegt met Egypte over schietincident Rafah

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger is naar eigen zeggen in gesprek met Egypte over een schietpartij aan de grens van dat land en het Palestijnse Rafah tussen Egyptische en Israëlische militairen.

4 uur geleden
Israël: burgers bij aanval Rafah mogelijk omgekomen door brand

RAFAH (ANP/RTR) - De burgers die zondagavond bij de Palestijnse stad Rafah om het leven zijn gekomen, zijn mogelijk gestorven door een brand, zegt Israël. Dat vuur zou veroorzaakt zijn door een luchtaanval.

5 uur geleden
Franse president verontwaardigd over Israëlische aanval bij Rafah

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is "verontwaardigd" over de Israëlische aanval bij Rafah waar zondag 45 doden bij vielen. "Deze operaties moeten stoppen", schrijft hij op X.

5 uur geleden
FBI onderzoekt verkoop stukken British Museum via eBay

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse FBI onderzoekt de verkoop van antieke voorwerpen die zijn gestolen uit het British Museum, schrijft de BBC. De museumstukken stonden te koop op het onlineplatform eBay.

6 uur geleden