Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA-chef arriveert in Iran voor overleg over atoominspecties

IAEA-chef arriveert in Iran voor overleg over atoominspecties

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - De chef van de IAEA, de 'waakhond' van de VN op het gebied van nucleaire projecten, Rafael Grossi, is zaterdag in Iran gearriveerd. Grossi zal daar onder andere praten over het plan van Teheran om IAEA-inspecteurs binnenkort niet langer vrije toegang te geven tot nucleaire installaties in het land.

Grossi spreekt dit weekeinde onder meer met Ali-Akbar Salehi, het hoofd van het Iraanse atoomenergieagentschap, en enkele hoge overheidsfunctionarissen. Ook zal hij waarschijnlijk een ontmoeting hebben met president Hassan Rohani.

Volgens waarnemers is het bezoek van Grossi vooral bedoeld om de opgelopen spanningen tussen Iran en de Westerse grootmachten te sussen. Teheran kondigde onlangs aan vanaf komende week niet langer onbeperkt toegang te zullen geven voor IAEA-inspecties, wat onderdeel was van de nucleaire deal die Iran in 2015 sloot met de VS, China, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Diplomatie

Die overeenkomst is feitelijk een lege huls geworden sinds de VS zich in 2018 uit het internationale akkoord terugtrokken en nog strengere economische sancties tegen Iran afkondigden. Het akkoord was gericht op het indammen van de nucleaire ambities van Iran, dat de voorwaarden uit de deal sinds de Amerikaanse opzegging meermaals heeft overtreden.

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft herhaaldelijk gezegd dat hij in tegenstelling tot zijn voorganger Trump wel de diplomatieke weg met Iran wil bewandelen. Maar voor het in ere herstellen van het akkoord zou Iran het dan eerst zelf weer moeten naleven. Iran wil eerst de sancties afgeschaft zien en zet de VS onder druk om de eerste stap te zetten. Westerse landen zijn bang dat Iran zich steeds harder opstelt omdat er in juni presidentsverkiezingen zijn.

Meer uit Buitenland

Kyiv: 30 door Rusland afgevuurde raketten en drones onderschept

KYIV (ANP/RTR) - In het grootste deel van Oekraïne zijn op vrijdagochtend de luchtalarmen opgeheven die tijdens de nacht ervoor in praktisch heel het land hadden geklonken. De autoriteiten in hoofdstad Kyiv stellen dat in de nacht van donderdag op vrijdag meer dan dertig door Rusland afgevuurde raketten en drones zijn neergehaald. Die zouden tegelijkertijd richting Oekraïne zijn gelanceerd.

4 uur geleden
Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen te zitten. Dat zou waarschijnlijk grote chaos op financiële markten hebben veroorzaakt.

4 uur geleden
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden als rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn in 2023 ten minste 173 mensen opgehangen nadat zij in "systematisch oneerlijke processen" werden veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven.

6 uur geleden
Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

LOS ANGELES (ANP) - Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

11 uur geleden
Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

12 uur geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

14 uur geleden
Regering VK wil Johnsons appjes niet afstaan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering wil een rechter laten beoordelen of het verplicht is om appberichten van oud-premier Boris Johnson te delen met een commissie die onderzoek doet naar de corona-aanpak van het Verenigd Koninkrijk. De regering heeft de deadline om die appjes af te staan gemist en lijkt ook niet van plan de appjes te delen.

15 uur geleden