Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IAEA-baas Grossi in Oekraïne voor besprekingen over kerncentrales

IAEA-baas Grossi in Oekraïne voor besprekingen over kerncentrales

WENEN (ANP) - Directeur-generaal Rafael Grossi van het internationaal atoomagentschap (IAEA) is in Oekraïne voor besprekingen met hoge regeringsfunctionarissen over de veiligheid van nucleaire installaties in het land. De IAEA maakt zich grote zorgen vanwege de oorlog die in Oekraïne woedt na de Russische inval en wil de Oekraïners bijstand verlenen om een ongeluk te voorkomen.

"Het militaire conflict brengt de Oekraïense kerncentrales en andere faciliteiten met radioactief materiaal in ongekend gevaar", zegt Grossi. "We moeten dringend actie ondernemen om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen blijven opereren en het risico op een nucleair ongeval dat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en het milieu, zowel in Oekraïne als daarbuiten, kunnen verminderen."

De IAEA-baas is van plan een van de kerncentrales te bezoeken, maar welke dat is laat de organisatie in het midden. De IAEA zegt concrete en gedetailleerde plannen te hebben opgesteld om de veiligheid van de kerncentrales in Oekraïne te waarborgen. "Er zijn al meerdere close calls geweest. We kunnen het ons niet veroorloven nog meer tijd te verliezen", aldus Grossi. "Dit conflict veroorzaakt nu al onvoorstelbaar menselijk lijden en vernietiging. De expertise en capaciteiten van de IAEA zijn nodig om te voorkomen dat dit ook tot een nucleair ongeval leidt."

Grossi houdt waarschijnlijk later deze week een persconferentie bij zijn terugkeer in Wenen waar het IAEA-hoofdkantoor is gevestigd.

Meer uit Buitenland

Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

1 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

2 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

4 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

6 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

6 uur geleden
Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

KYIV (ANP/AFP) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

7 uur geleden
Nieuwe peiling toont verdeeldheid over kandidatuur Biden

WASHINGTON (ANP) - Kort voor een van de belangrijkste dagen van de Amerikaanse voorverkiezingen, schetst een nieuwe landelijke peiling een somber beeld voor zittend president Joe Biden. Hij kan in het kiezersonderzoek van The New York Times en Siena College rekenen op de steun van 43 procent van de respondenten, tegenover 48 procent voor de Republikein Donald Trump.

7 uur geleden