Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Hypotheekomzet naar record door over- en bijsluiters'

'Hypotheekomzet naar record door over- en bijsluiters'

UTRECHT (ANP) - De hypotheekmarkt heeft in 2020 nieuwe records in de boeken gezet. Volgens consultancybureau IG&H jaagde een sterke toename van over- en bijsluiters de omzet in de markt vorig jaar naar het recordniveau van 155 miljard euro.

"De sterke groei van 26 procent in hypotheekomzet dat jaar ten opzichte van 2019 komt met name door recordcijfers voor over- en bijsluiters. Daarnaast steeg ook de aankoopmarkt in zowel aantallen als omzet", aldus Joppe Smit van IG&H. In totaal werden vorig jaar 425.000 hypotheken verstrekt.

Een verdere stijging van de gemiddelde hypotheeksom droeg bij aan de omzetstijging. Over heel 2020 komt de gemiddelde hypotheeksom uit op 343.000 euro, een stijging van 5,1 procent ten opzichte van 2019. Wel zwakt de jaarlijkse groei van de gemiddelde hypotheeksom nu voor het vierde jaar op rij af.

In 2020 klom het aantal hypotheken onder over- en bijsluiters met 47 procent en hun hypotheekomzet met 50 procent. Hiermee kwamen zij uit op 187.000 hypotheken met een hypotheekomzet van ruim 60 miljard euro in 2020. De lage hypotheekrentes spelen hierin een belangrijke rol. "In het tweede kwartaal van 2020 werden massaal hypotheken overgesloten (en bijgesloten voor verbouwingen), omdat mensen dachten dat de rentes gingen stijgen als gevolg van corona. Uiteindelijk zijn de hypotheekrentes juist nog verder gedaald", stelt Smit.

De positie van starters op de woningmarkt blijft uiterst lastig. In het slotkwartaal van 2020 nam het aantal hypotheken dat aan nieuwkomers werd verstrekt op jaarbasis met 13 procent af tot 120.000. Dat betekende op kwartaalbasis een daling van ruim een kwart. Mogelijk hebben starters de aankoop van hun huis uitgesteld tot in het nieuwe jaar om zo te profiteren van gunstige regels voor de overdrachtsbelasting, aldus Smit.

Verder merkt IG&H op dat het aandeel van banken op de hypotheekmarkt weer toenam. Het totale marktaandeel van banken steeg in het slotkwartaal van 2020 met 5 procentpunt naar bijna 57 procent. Eerder dat jaar leverden banken nog aan marktaandeel in.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

1 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

4 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

4 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

5 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

7 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

23 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden