Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hypotheekmarkt groeit hard door verhuizingen en verbouwingen

Hypotheekmarkt groeit hard door verhuizingen en verbouwingen

UTRECHT (ANP) - De hypotheekmarkt in Nederland is afgelopen kwartaal opnieuw hard gegroeid. Na de dip begin 2023 besluiten weer steeds meer mensen een huis te kopen of te investeren in hun woning door een verbouwing of verduurzaming, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Het platform registreerde in april, mei en juni 120.228 aanvragen, bijna 28 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van deze aanvragen waren er 75.376 bedoeld voor de aankoop van een woning. Hier was sprake van een toename van 24 procent. Ook het gemiddelde hypotheekbedrag van huizenkopers steeg vergeleken met een jaar terug, met 9,5 procent tot 360.750 euro.

Het merendeel van alle Nederlandse hypotheekaanvragen loopt via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Daardoor geven de cijfers van de coƶperatieve vereniging van hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen een breed beeld van de hypotheekmarkt.

Lastig voor starters

Volgens HDN valt wel op dat alleen de starters met een relatief hoog inkomen flink meer hypotheken aanvragen. "Met de stijgende prijzen van woningen en hypotheekbedragen zien we dat de starters die zoeken in het lagere segment moeilijker een woning kunnen kopen."

HDN-directeur Jennifer op 't Hoog noemt dit laatste een zorgelijke ontwikkeling. Vorige week meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) al dat de huizenprijzen nog nooit zo hoog zijn geweest als afgelopen kwartaal.

Meer hypotheek

"Starters brengen steeds meer eigen geld mee om een woning te kunnen kopen, terwijl doorstromers die hun huis met winst verkopen juist minder eigen geld nodig hebben om hun droomhuis te kunnen bekostigen", zegt Op 't Hoog. "Het is dus voor mensen die nog geen huis hebben, en een beperkt tot gemiddeld salaris verdienen, steeds moeilijker de woningmarkt te betreden."

Meer uit Financieel

Chipmaker NXP ziet winst en omzet dalen door 'uitdagende' markt

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse chipfabrikant NXP heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder winst en omzet behaald. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf, dat een beursnotering in New York heeft, spreekt van "uitdagende" marktomstandigheden. Toch verwacht NXP in het huidige kwartaal weer te kunnen groeien.

5 minuten geleden
Mattel grote winnaar op Wall Street door overnamespeculaties

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel stond maandag in het middelpunt van de belangstelling op Wall Street door overnamespeculaties. Investeringsmaatschappij L Catterton zou een bod op het bedrijf, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, hebben uitgebracht, zo meldde persbureau Reuters op basis van bronnen. Het aandeel schoot omhoog na het nieuws en sloot ruim 15 procent hoger.

37 minuten geleden
Investeerder wil speelgoedmaker Mattel overnemen, zeggen bronnen

EL SEGUNDO (ANP) - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van onder meer Fisher-Price, Hot Wheels en Barbie, heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij L Catterton, zo meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Het Franse luxebedrijf LVMH zou dit bod ondersteunen.

1 uur geleden
Luchthavenvakbond Parijs dreigt met nieuwe staking tijdens Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - Een kleine vakbond bij het Parijse luchthavenbedrijf ADP waarschuwt voor een staking op vrijdag, de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee negeert de vakbond een recente deal met het bedrijf.

3 uur geleden
Airlines omlaag op verder positief gestemde Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen eindigden maandag in het rood op de Europese beurzen. Ryanair heeft de winst het afgelopen kwartaal fors zien dalen door flinke druk op de ticketprijzen. De Ierse budgetvlieger verwacht ook voor de belangrijke zomerperiode dat de ticketprijzen lager zijn dan eerder gedacht. Het aandeel noteerde bij het slot 17 procent lager op de aandelenbeurs in Dublin. EasyJet, een andere budgetvlieger, verloor ruim 7 procent in Londen.

5 uur geleden
Vergelijker: autopremie steeds hoger door dure elektrische auto's

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten zijn steeds meer geld kwijt aan hun autoverzekering. De gemiddelde premie is inmiddels opgelopen tot 90,38 euro per maand, een stijging van ruim 9 procent vergeleken met januari vorig jaar. Dat meldt de financiƫle vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. De kenners verwachten dat de verzekeringspremie voorlopig blijft stijgen.

6 uur geleden
Techaandelen herstellen op Wall Street na recente zware verliezen

NEW YORK (ANP) - De grote Amerikaanse techbedrijven wisten maandag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De S&P 500-index en techgraadmeter Nasdaq beleefden vorige week nog de slechtste beursweek sinds april dit jaar door de verkoopgolf in de techsector. Beleggers deden hun techaandelen vorige week van de hand door zorgen over de sterk gestegen waarderingen van deze aandelen. Deze week maken de resultaten van Tesla en Google-moederbedrijf Alphabet mogelijk duidelijk of de hoge waarderingen in de techsector gerechtvaardigd zijn.

6 uur geleden