Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november in het Arabisch emiraat wordt gehouden. Bewoners in populaire buurten zeggen dat ze gedwongen worden in te stemmen met huurverhogingen van 40 procent en contractperiodes van twee jaar. Sommige van hen zijn gedwongen hun huis te verlaten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

Ook worden veel hotels gedwongen om langdurig ingezetenen te laten vertrekken en ruimte te maken voor voetbalteams en functionarissen van voetbalbond FIFA. Deze bewoners, die vaak noodgedwongen in hotels wonen, hebben weinig kans op een andere woning in het land waarvan de bevolking voor 88 procent uit expats bestaat en waar het percentage eigenwoningbezit laag is.

Alleen de FIFA heeft duizenden kamers in hotels en aangrenzende woningen gereserveerd voor spelers, stafleden en andere functionarissen. Lokale organisatoren hebben ook deals gesloten met eigenaren van onroerend goed om ongeveer 60.000 appartementen voor fans te reserveren.

Profiteren

Verhuurders willen graag profiteren van het WK. Een zoekopdracht op woningverhuursite Airbnb toont aan dat de meeste appartementen met één slaapkamer in de kunstmatige eilandwijk Pearl, die populair is bij expats, tijdens het toernooi voor meer dan 1000 dollar per nacht worden aangeboden. Volgens gegevens van vastgoedadviseur ValuStrat bedraagt de gemiddelde huurprijs voor een appartement in Pearl momenteel 9500 rial per maand, omgerekend zo'n 2550 euro. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 8000 rial (2150 euro).

Huisvesting leverde ook de op één na grootste bijdrage aan de inflatie in Qatar, die in juni is opgelopen tot 5,4 procent. De kosten van het levensonderhoud in Qatar nemen daarmee sneller toe dan in de andere Arabische Golfstaten. Kenners verwachten dat de huurprijzen en daarmee de inflatie na het WK wel weer zullen afnemen.

De regering verwacht dat het aantal arbeiders met een laag inkomen zal afnemen nadat de grote WK-projecten zijn voltooid, maar het is niet duidelijk hoeveel goedbetaalde expats zullen vertrekken. Het WK in Qatar is omstreden vanwege de slechte arbeidsomstandigheden van de ongeveer 2 miljoen arbeidsmigranten die in het land werken aan de stadions, luchthavens en wegen die nodig zijn voor het toernooi.

Meer uit Financieel

Ratingbureau S&P negatiever over Turkse financiën

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is negatiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Onder president Recep Tayyip Erdogan is de centrale bank vooral bezig de rentes laag te houden om de economie te laten groeien, terwijl de inflatie torenhoog is. Dit heeft voor een vrije val van de Turkse lira gezorgd.

4 uur geleden
Wall Street beleeft slechtste maand sinds maart 2020

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met forse verliezen gesloten door de vrees voor een recessie. De brede graadmeter S&P 500 eindigde ruim 9 procent lager dan aan het begin van september. Dat is het grootste verlies in één maand sinds maart 2020, toen de coronapandemie het openbare leven en de economie wereldwijd op zijn kop zette.

4 uur geleden
Truss weigert oordeel over begroting eerder te publiceren

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse premier Liz Truss en minister van Financiën Kwasi Kwarteng weigeren onafhankelijke prognoses over hun begrotingsplannen eerder te delen dan 23 november. De bewindslieden veroorzaakten met hun vorige week bekendgemaakte plannen tumult op de financiële markten. Dat kwam deels doordat bij de zogeheten minibegroting een onafhankelijk oordeel van de rekenkamer Office for Budget Responsibility (OBR) ontbrak.

6 uur geleden
Baas centrale bank Italië huiverig voor te forse renteverhogingen

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De baas van de Italiaanse centrale bank Ignazio Visco waarschuwt dat nieuwe agressieve renteverhogingen de kans op een recessie vergroten. Hij is daarmee een van de schaarse kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB) die niet openlijk toezegt de hoge inflatie met stevige rentestappen te willen indammen.

7 uur geleden
DNB gunt Rabobank uitstel voor doorlichten klantendossiers

UTRECHT (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) verleent de Rabobank uitstel tot eind 2024 om het klantenbestand in orde te krijgen. Daar vroeg Rabobank eerder om. De afdeling van de bank die onderzoek doet naar onder meer witwassen kampt namelijk met een tekort aan personeel en een hoge werkdruk vanwege sancties tegen Rusland.

8 uur geleden
Beurs Amsterdam veert daags na forse verliesbeurt op

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs van Amsterdam is vrijdag met een aanzienlijke winst de handel uitgegaan. De AEX herstelde net als graadmeters elders in Europa iets van de forse verliezen op donderdag. Die verkoopgolf was ingegeven door de angst voor een recessie als gevolg van de forse renteverhogingen. In Frankfurt hadden sportkledingmerken Puma en Adidas het zwaar na tegenvallende resultaten van hun Amerikaanse concurrent Nike.

9 uur geleden
Baas centrale bank Rusland op Amerikaanse en Britse sanctielijst

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben het hoofd van de Russische centrale bank, Elvira Nabiullina, op hun sanctielijst gezet. Het is een van de vergeldingsmaatregelen na de Russische annexatie van vier deels bezette gebieden in Oost-Oekraïne.

9 uur geleden