Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november in het Arabisch emiraat wordt gehouden. Bewoners in populaire buurten zeggen dat ze gedwongen worden in te stemmen met huurverhogingen van 40 procent en contractperiodes van twee jaar. Sommige van hen zijn gedwongen hun huis te verlaten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

Ook worden veel hotels gedwongen om langdurig ingezetenen te laten vertrekken en ruimte te maken voor voetbalteams en functionarissen van voetbalbond FIFA. Deze bewoners, die vaak noodgedwongen in hotels wonen, hebben weinig kans op een andere woning in het land waarvan de bevolking voor 88 procent uit expats bestaat en waar het percentage eigenwoningbezit laag is.

Alleen de FIFA heeft duizenden kamers in hotels en aangrenzende woningen gereserveerd voor spelers, stafleden en andere functionarissen. Lokale organisatoren hebben ook deals gesloten met eigenaren van onroerend goed om ongeveer 60.000 appartementen voor fans te reserveren.

Profiteren

Verhuurders willen graag profiteren van het WK. Een zoekopdracht op woningverhuursite Airbnb toont aan dat de meeste appartementen met één slaapkamer in de kunstmatige eilandwijk Pearl, die populair is bij expats, tijdens het toernooi voor meer dan 1000 dollar per nacht worden aangeboden. Volgens gegevens van vastgoedadviseur ValuStrat bedraagt de gemiddelde huurprijs voor een appartement in Pearl momenteel 9500 rial per maand, omgerekend zo'n 2550 euro. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 8000 rial (2150 euro).

Huisvesting leverde ook de op één na grootste bijdrage aan de inflatie in Qatar, die in juni is opgelopen tot 5,4 procent. De kosten van het levensonderhoud in Qatar nemen daarmee sneller toe dan in de andere Arabische Golfstaten. Kenners verwachten dat de huurprijzen en daarmee de inflatie na het WK wel weer zullen afnemen.

De regering verwacht dat het aantal arbeiders met een laag inkomen zal afnemen nadat de grote WK-projecten zijn voltooid, maar het is niet duidelijk hoeveel goedbetaalde expats zullen vertrekken. Het WK in Qatar is omstreden vanwege de slechte arbeidsomstandigheden van de ongeveer 2 miljoen arbeidsmigranten die in het land werken aan de stadions, luchthavens en wegen die nodig zijn voor het toernooi.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

43 minuten geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

2 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

4 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

5 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

6 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

6 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

16 uur geleden