Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huurplatform: plannen ingrijpen huizenmarkt maken huren duurder

Huurplatform: plannen ingrijpen huizenmarkt maken huren duurder

DEN HAAG (ANP) - Plannen om de huurwoningmarkt te reguleren zorgen ervoor dat verhuurders huizen verkopen en de woningen die overblijven duurder worden. Zo werden huurwoningen in de vrije sector in de vier grote steden volgens woningplatform Pararius eind vorig jaar duurder, net als in enkele middelgrote steden.

Over het algemeen werden vrijesectorwoningen juist 1,1 procent goedkoper in het laatste kwartaal, meldde Pararius eerder donderdag in zijn huurmonitor. Maar de steden, waar meer huurhuizen in handen van beleggers zijn, gingen tegen die trend in.

Een nieuwe huurder voor een huis in Amsterdam legde 25,75 euro neer per maand per vierkante meter, bijna 11 procent meer dan een jaar eerder. Van de middelgrote steden was de stijging het grootst in Hoofddorp. Een huurhuis kostte 19,47 euro per vierkante meter, een kwart meer vergeleken met de laatste drie maanden van 2021.

Aanbod grote steden

"In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam neemt het huuraanbod in snel tempo af", constateert Pararius-directeur Jasper de Groot. "Vanuit de markt vernemen we dat veel particuliere verhuurders zich momenteel genoodzaakt voelen om hun huurwoningen te verkopen omdat verhuren straks niet meer rendabel is. Tegelijkertijd neemt de vraag alleen maar toe en dit maakt dat de prijzen op stedelijk niveau flink stijgen."

Volgens Pararius spelen verhuurders in op belastingmaatregelen van de overheid, de zelfwoonplicht in sommige gemeenten en de aankondiging van woonminister Hugo de Jonge om vanaf 2024 meer huurwoningen in de vrije sector te laten vallen onder het puntenstelsel. De meeste huurwoningen mogen volgens het stelsel maximaal 1000 euro kosten bij het afsluiten van een nieuw contract.

Verhuurders gaan verkopen

Verhuurders willen deze maatregelen voor zijn en besluiten daarom huizen te verkopen. Dat doen ze zodra het kabinet een nieuwe maatregel aankondigt, aldus een woordvoerster. Als voorbeeld noemt ze de vermogensbelasting die het kabinet vorig jaar april aankondigde. Het kabinet wil vanaf 2025 jaarlijks belasting heffen over de werkelijke opbrengst van het vermogen, waaronder huuropbrengsten. Stijgingen en dalingen van de waarde van huizen vallen hier ook onder.

Belangenvereniging voor particuliere verhuurders Vastgoedbelang liet de gevolgen van alle overheidsplannen doorrekenen en concludeert dat het vaak interessanter is om woningen zodra de verhuurder vertrekt te verkopen. "De potentiële huur daalt met 871 miljoen euro, gemiddeld 2434 euro per geraakte woning per jaar", concludeerde Ortec Finance dat die berekening maakte. "Dit betekent een groot verlies aan huurinkomsten voor verhuurders waardoor de investeringsruimte voor verduurzaming ook verdampt."

Meer uit Financieel

Beurzen New York eindigen met bescheiden winst

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.

3 uur geleden
Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

6 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

6 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

7 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

7 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

8 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

9 uur geleden