Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huren stijgen verder in tweede kwartaal

Huren stijgen verder in tweede kwartaal

NIEUWEGEIN (ANP) - De huurprijzen voor rijtjeshuizen en appartementen in de vrije sector zijn in de afgelopen drie maanden verder gestegen vanwege de aanhoudende krapte op de woningmarkt, berekenden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland. Er is wel sprake van regionale verschillen, in enkele gemeenten stabiliseerden de prijzen. Verder liepen de huurprijzen van bestaande bouw minder hard op dan van nieuwbouw.

Voor woonhuizen steeg de prijs gemiddeld met ruim 5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Nieuwe huurders betalen daar nu maandelijks 10,12 euro per vierkante meter. Voor appartementen was de toename ruim 6 procent en betalen nieuwe huurders 14,80 euro per vierkante meter.

Met name in de regio Amsterdam, waar ook Amstelveen en Almere onder vallen, bleven de prijzen voor nieuwe huurders stabiel ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalden de huurprijzen zelfs licht. In de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Haarlem en Utrecht stegen de prijzen op jaarbasis juist. Rotterdam was met een stijging van ruim een kwart een uitschieter. Dat komt door de oplevering van een luxe wooncomplex, dat de gemiddelde prijs omhoog trekt.

Transacties

Voor de vrije sector, volgens de brancheorganisaties een cruciaal deel van de woningmarkt, kwam na anderhalf jaar een eind aan de stijging van het aantal transacties. Landelijk daalde het aantal transacties ten opzichte van het eerste kwartaal gemiddeld met 14 procent. Vergeleken met vorig jaar ligt het aantal transacties nog wel 5 procent hoger. Dat komt vooral doordat er flink minder appartementen werden verhuurd, woonhuizen bleven stabiel.

Huurders van bestaande bouw betalen minder dan huurders van nieuwbouw, ook in zeer stedelijke gebieden. Hier stegen de huurprijzen minder hard dan in minder stedelijke gebieden. Ook de manier waarop een woning wordt opgeleverd is van invloed op de prijsstijging. Kale en gestoffeerde woningen stegen over het algemeen in prijs, terwijl de huurprijs van gemeubileerde woningen gemiddeld stabiel bleef of zelfs daalde. Het merendeel van de huurwoningen wordt kaal opgeleverd.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

7 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

10 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

10 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

11 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

13 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

1 dag geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden