Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

Huren mogen niet harder stijgen dan loon óf inflatie plus procent

DEN HAAG (ANP) - De huren in de vrije sector mogen komende jaren niet harder stijgen dan de cao-lonen óf de inflatie, plus een procentpunt. De Tweede Kamer heeft dinsdag een amendement aangenomen waarin dat is vastgelegd. Het wetsvoorstel van het kabinet ging alleen uit van de cao-lonen om de maximale stijging van de huren te bepalen.

Met het wetsvoorstel, dat ook is aangenomen, blijft het plafond dat sinds 2021 geldt voor de huren in de vrije sector tot mei 2027 in stand. In de oorspronkelijke wet gold de inflatie plus een procentpunt als maximumstijging, maar toen de inflatie rap steeg door de oorlog in Oekraïne werd de wet aangepast om de "laagste van de twee" te kiezen - óf de lonen, óf de inflatie. Het kabinet wilde het plafond verlengen, maar wel weer beperken tot de lonen.

"Ik denk dat dat niet verstandig is", zei demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) vorige week over het amendement dat nu is aangenomen. "Omdat inflatie en loon een beetje om elkaar heen dansen."

'Minste risico'

De lonen en prijzen volgen door de jaren heen grofweg dezelfde lijn, redeneerde De Jonge, maar uitgaan van de laagste van de twee zorgt ervoor dat de huren in de vrije sector achterblijven. Voor verhuurders is dat "op den duur onhoudbaar", schreef de minister bij het wetsvoorstel.

"Heel blij dat de Kamer onze wijziging steunt", reageert Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) desondanks op X. Hij verwacht dat het amendement dat hij samen met NSC en ChristenUnie indiende "het minste risico voor de huurder" oplevert.

Meer uit Politiek

Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

2 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

3 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

7 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

21 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

1 dag geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 dag geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 dag geleden