Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Human Rights Watch na uitspraak Hongkong: democratie geen misdaad

Human Rights Watch na uitspraak Hongkong: democratie geen misdaad

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Human Rights Watch heeft kritiek geuit op de Hongkongse rechtszaak waarin veertien mensen schuldig zijn bevonden aan "staatsondermijnende activiteiten" na het houden van officieuze voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie. "Democratie is geen misdaad", aldus de mensenrechtenorganisatie.

Het besluit zou "totale minachting voor zowel democratische politieke processen als de rechtsstaat" aantonen. Human Rights Watch stelt dat de beklaagden "de kans wilden om hun regering vrij te kiezen" en dat China zich niet houdt aan een decennia oude belofte om Hongkong meer democratie te geven. De voormalige Britse kolonie valt sinds 1997 weer onder Chinees bestuur.

De prodemocratische beweging koos met de voorverkiezingen in maart 2020 kandidaten voor de regionale parlementsverkiezingen. Ongeveer 600.000 Hongkongers stemden, wat werd gezien als een symbolisch protest. De verdachten werden beschuldigd van een "wreed complot" om de regering lam te leggen en de hoogste bestuurder van Hongkong tot aftreden te dwingen. De rechters schrijven in hun vonnis dat als dit was gelukt, een "grondwettelijke crisis" was ontstaan.

Aantijgingen

De veertien beklaagden zijn schuldig bevonden onder een nationale veiligheidswet. Twee anderen zijn vrijgesproken. Justitie gaat in beroep tegen de vrijspraak. Er zijn in totaal 47 verdachten in het grootste strafproces ooit tegen de prodemocratische oppositie in Hongkong. Degenen die schuld hebben bekend, hoefden donderdag niet in de rechtbank te verschijnen. De straffen worden naar verwachting later dit jaar bekendgemaakt. Er kunnen gevangenisstraffen van drie jaar tot levenslang worden opgelegd.

De veiligheidswet werd in juni 2020 ingevoerd door de centrale regering in Beijing. Daarmee kwam na ruim een jaar een einde aan betogingen tegen de regionale regering en de invloed uit China. De wet is internationaal omstreden. Westerse landen beschuldigen Beijing ervan in Hongkong op te treden tegen de democratie en ook andere vrijheden in te perken. Er is dan ook internationaal veel aandacht voor de zogenoemde 47-democratenzaak. Vertegenwoordigers uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen waren donderdag bij de zitting in de Hongkongse rechtbank, waar veel beveiliging was.

Meer uit Buitenland

Tienjarig meisje omgekomen bij explosie Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Na de explosie in een appartementengebouw in Antwerpen is een derde dodelijk slachtoffer onder het puin vandaan gehaald. Het gaat volgens Belgische media om een tienjarig meisje.

1 uur geleden
Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

2 uur geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

2 uur geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

3 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

3 uur geleden
VS en Oekraïne tekenen veiligheidsdeal voor tien jaar

FASANO (ANP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van tien jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De overeenkomst werd getekend in de marge van de G7-top in Italië.

4 uur geleden
Scholz begroet plan voor miljardenleningen aan Oekraïne

BARI (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft een initiatief van de G7 om Oekraïne aan tientallen miljarden te helpen begroet als "een duidelijk teken aan het adres van president Vladimir Poetin". Volgens Scholz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraïne de hulp aan Oekraïne stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholz met de toezegging van circa 46 miljard euro. Hij sprak tijdens de topconferentie van de G7 in Zuid-Italië.

5 uur geleden