
Hulpverlener en pers mogen naar terroristisch gebied blijven gaan
DEN HAAG (ANP) - Hulpverleners en journalisten mogen voor hun werk in terroristisch gebied verblijven en ze hoeven daar ook niet vooraf toestemming of ontheffing voor te vragen. Voor hen komt een strafuitsluiting, schrijft demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus in een brief aan de Eerste Kamer.
In de senaat is een wetsvoorstel in behandeling die een verblijf in terroristisch gebied strafbaar stelt. Deze wet moet vooral terugkeerders uit jihadistisch gebied treffen voor alleen al hun verblijf daar. Nu kunnen terugkeerders uit Syrië alleen worden bestraft voor de misdaden die ze daar hebben gepleegd.
Grapperhaus had in het wetsvoorstel ook al een regeling gemaakt om hulpverleners en journalisten uit te sluiten van de strafbaarheid. Maar na kritiek van politici, media en hulpverleningsorganisaties heeft de minister nu besloten om hiervoor een apart wetsvoorstel te maken.
Onafhankelijkheid en neutraliteit
De beoogde strafbaarheid voor een verblijf mag volgens de minister niet verhinderen dat hulpverleners van een onafhankelijke hulporganisatie en journalisten of publicisten naar een door terroristische organisaties beheerst gebied kunnen afreizen om hun werk te doen. Met het nieuwe voorstel kan hun onafhankelijkheid en neutraliteit beter gewaarborgd worden. Die kunnen noodzakelijk zijn voor een goede en veilige uitoefening van hun werk, aldus Grapperhaus.
Als mensen vooraf toch meer rechtszekerheid willen of twijfelen of de uitsluitingsgrond ook voor hen geldt, dan kunnen zij volgens de minister nog gewoon gebruikmaken van de toestemmingsprocedure.
Meer uit Binnenland
DINTELOORD (ANP) - Bij Dinteloord is dinsdagmiddag een persoon om het leven gekomen doordat de boot waarin het slachtoffer zat was omgeslagen. Naar twee andere opvarenden wordt nog "met man en macht gezocht", meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Over de identiteit van het overleden slachtoffer is nog niets bekendgemaakt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 73 klimaatdemonstranten opgepakt op de A12 in Den Haag. Ze gingen rond 12.00 uur de weg op en liepen onder meer door naar de tunnelbak. Onder de aangehouden personen zat ook een minderjarige, meldt de politie. Alle 73 zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Rond 15.30 uur was de weg weer open voor verkeer, aldus de politie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.
7 uur geleden