Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hulporganisaties worstelen om Oekraïense steden te bereiken

Hulporganisaties worstelen om Oekraïense steden te bereiken

ROME (ANP/AFP) - Hulporganisaties proberen uit alle macht Oekraïners in door Russische troepen belegerde steden te bereiken maar dat lukt volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) nauwelijks. Het VN-agentschap hoopt 3,1 miljoen mensen te kunnen voorzien, onder wie honderdduizenden vrouwen en kinderen.

De uitdaging is om bij steden te komen die zijn omringd of dat bijna zijn", zegt WFP-noodhulpcoördinator Jakob Kern, die de situatie als slecht omschrijft. Het gebrek aan toegang voor humanitaire hulp maakt het vrijwel onmogelijk voedsel te leveren aan de omsingelde havenstad Marioepol en de bijna volledig afgesloten noordoostelijke steden Charkov en Soemi. Dergelijke belegeringstactieken waren volgens Kern eerder deze eeuw onaanvaardbaar.

Het WFP moest "uit het niets" magazijnen bevoorraden en de door gevechten onderbroken toevoerlijnen omzeilen. Een kolossale opdracht, verzucht de noodhulpcoördinator. Om rijst, pasta en blikken met vlees op hun bestemming te krijgen is ook lastig omdat vrachtwagenchauffeurs moeilijk zijn te vinden.

Grootschaliger

Een konvooi van enkele vrachtwagens bereikte twee dagen geleden Soemi met voorraden voor een paar dagen voor 3000 mensen. "Maar het moet veel grootschaliger", aldus Kern. Voor een stad met een half miljoen of een miljoen mensen moet er eigenlijk elke dag een konvooi arriveren, dus een permanente humanitaire corridor voor genoemde steden is volgens hem hard nodig.

Het Wereldvoedselprogramma maakt veel meer kosten door de mede door de oorlog gestegen voedsel- en energieprijzen. De organisatie geeft daardoor wereldwijd ruim 63 miljoen euro per maand extra uit en is met spoed op zoek naar donaties.

Meer uit Buitenland

VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

1 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

2 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

2 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

3 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

3 uur geleden
Duitsland bespreekt sancties met Centraal-Aziatische leiders

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft afspraken gemaakt met de vijf voormalige Sovjetlanden in Centraal-Azië. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer economie en energie. Ook de handhaving van sancties maken er deel van uit, waarbij Rusland nadrukkelijk niet bij naam wordt genoemd.

3 uur geleden
New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

3 uur geleden