Hulporganisaties: moeizaam gesprek met Rutte en Schreinemacher
DEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties hebben een "intensief", maar "moeizaam" gesprek met premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) gehad over hulpverlening in de Gazastrook. Het demissionaire kabinet spreekt van een "goed gesprek".
Volgens voorzitter Marco van der Graaf van de Dutch Relief Alliance (DRA) hebben de hulporganisaties ook hun teleurstelling geuit over het stemgedrag van Nederland in de VN. Daar onthield Nederland zich van stemming over een VN-resolutie die oproept tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.
Het is belangrijk dat het kabinet zich sterker publiekelijk uit over het mogelijk maken van hulp aan Gaza en het respecteren van het internationaal humanitair recht, aldus Van der Graaf. In Gaza zijn door Israëlische bombardementen volgens de door Hamas gecontroleerde autoriteiten al meer dan 9200 doden gevallen.
Humanitaire pauze
Het is volgens Van der Graaf cruciaal dat hulporganisaties hun werk in de Gazastrook veilig kunnen doen. "Het is noodzakelijk dat er een staakt-het-vuren komt." Het demissionaire kabinet pleit voor een humanitaire pauze. Het heeft tot dusver 25 miljoen euro voor hulp aan Gaza beschikbaar gesteld.
Het was goed dat de hulporganisaties hun "grote zorgen" hebben kunnen overbrengen, zegt Pim Kraan van Save the Children. Het recht op zelfverdediging van Israël staat niet boven het internationaal humanitair recht, aldus Kraan. Binnen twee weken hebben de hulporganisaties opnieuw een gesprek met het kabinet.
Tevreden
Minister Schreinemacher keek tevreden terug op het gesprek, liet zij weten op het sociale medium X. "Het kabinet blijft erop aandringen dat zoveel mogelijk hulpgoederen Gaza in kunnen. Voor het kabinet staat vast dat het humanitaire oorlogsrecht onverkort van toepassing is."
De oorlog begon toen Hamas, die op de terreurlijst van de EU staat, onverwachts vanuit Gaza een massale aanval opende op Israël. Daarbij vielen meer dan 1400 doden en werden meer dan tweehonderd mensen ontvoerd. Daarna begon Israël direct met het bombarderen van Gaza. Ook voerde Israël een totale blokkade in van Gaza. Hulp komt alleen via Egypte binnen in Gaza.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - PVV-minister Marjolein Faber slaat een hoop "stoere taal" uit, maar komt tot dusver nog niet met maatregelen om problemen in de asielketen op te lossen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in het programma Buitenhof.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz criminaliseert de sit-ins die pro-Palestijnse demonstranten maandag op treinstations willen houden. En daarmee zet ze eigenlijk het conflict voor maandagavond al klaar. Zo reageerde burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zondag in het televisieprogramma Buitenhof op opmerkingen van Yeşilgöz eerder op de dag.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag met de Iraanse president Masoud Pezeshkian gebeld, en in dat gesprek de raketaanvallen door Iran en zijn bondgenoten op Israël veroordeeld. Dat schrijft Schoof op X. Ook heeft Schoof er bij Pezeshkian op aangedrongen dat Iran moet stoppen met het leveren van wapens aan Rusland.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse demonstraties op treinstations komende maandag zijn volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz antisemitisch. "Het is wat het is, laten we eerlijk zijn", zegt ze daarover in het programma WNL op Zondag. Volgens haar legitimeren de demonstranten hiermee "bedoeld of onbedoeld" terreurgroep Hamas. "Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is."
5 uur geledenZOETERMEER (ANP) - De transportbranche is blij met de duidelijkheid die het kabinet heeft gegeven over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Eerder wilde het kabinet dit nog uitstellen. "Dit speelt al jaren en ondernemers weten nu waar ze aan toe zijn", zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV) vrijdag zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten berichtgeving door de NOS.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
1 dag geleden