Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hulporganisaties: moeizaam gesprek met Rutte en Schreinemacher

Hulporganisaties: moeizaam gesprek met Rutte en Schreinemacher

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties hebben een "intensief", maar "moeizaam" gesprek met premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) gehad over hulpverlening in de Gazastrook. Het demissionaire kabinet spreekt van een "goed gesprek".

Volgens voorzitter Marco van der Graaf van de Dutch Relief Alliance (DRA) hebben de hulporganisaties ook hun teleurstelling geuit over het stemgedrag van Nederland in de VN. Daar onthield Nederland zich van stemming over een VN-resolutie die oproept tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas.

Het is belangrijk dat het kabinet zich sterker publiekelijk uit over het mogelijk maken van hulp aan Gaza en het respecteren van het internationaal humanitair recht, aldus Van der Graaf. In Gaza zijn door Israëlische bombardementen volgens de door Hamas gecontroleerde autoriteiten al meer dan 9200 doden gevallen.

Humanitaire pauze

Het is volgens Van der Graaf cruciaal dat hulporganisaties hun werk in de Gazastrook veilig kunnen doen. "Het is noodzakelijk dat er een staakt-het-vuren komt." Het demissionaire kabinet pleit voor een humanitaire pauze. Het heeft tot dusver 25 miljoen euro voor hulp aan Gaza beschikbaar gesteld.

Het was goed dat de hulporganisaties hun "grote zorgen" hebben kunnen overbrengen, zegt Pim Kraan van Save the Children. Het recht op zelfverdediging van Israël staat niet boven het internationaal humanitair recht, aldus Kraan. Binnen twee weken hebben de hulporganisaties opnieuw een gesprek met het kabinet.

Tevreden

Minister Schreinemacher keek tevreden terug op het gesprek, liet zij weten op het sociale medium X. "Het kabinet blijft erop aandringen dat zoveel mogelijk hulpgoederen Gaza in kunnen. Voor het kabinet staat vast dat het humanitaire oorlogsrecht onverkort van toepassing is."

De oorlog begon toen Hamas, die op de terreurlijst van de EU staat, onverwachts vanuit Gaza een massale aanval opende op Israël. Daarbij vielen meer dan 1400 doden en werden meer dan tweehonderd mensen ontvoerd. Daarna begon Israël direct met het bombarderen van Gaza. Ook voerde Israël een totale blokkade in van Gaza. Hulp komt alleen via Egypte binnen in Gaza.

Meer uit Politiek

Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

1 dag geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

1 dag geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

2 dagen geleden
Kamermeerderheid stemt voor asielwet over tweestatusstelsel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.

2 dagen geleden
NSC en SGP steunen asielwet na geruststellende brief Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
VVD en CDA willen boycot van illegale Israëlische nederzettingen

DEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.

2 dagen geleden
NSC wil 'zwart op wit' dat humanitaire hulp aan illegalen mag

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.

2 dagen geleden