Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hulpgoederen gaan Gaza binnen via grensovergang Kerem Shalom

Hulpgoederen gaan Gaza binnen via grensovergang Kerem Shalom

TEL AVIV (ANP/DPA/AFP) - Trucks met hulpgoederen zijn zondagochtend de Gazastrook binnengegaan via grensovergang Kerem Shalom. Een Egyptische televisiezender bericht dat zo'n tweehonderd vrachtwagens naar die grenspost worden gereden.

De aanvoer van hulpgoederen via Kerem Shalom is belangrijk omdat een andere belangrijke aanvoerroute al weken is gesloten. Dat is de grensovergang bij Rafah, die de zuidelijke stad in de Gazastrook verbindt met Egypte. Israël heeft de controle overgenomen over de Palestijnse kant van die overgang.

De VS en Egypte spraken afgelopen week af Kerem Shalom voorlopig te gebruiken als alternatief voor Rafah. De grensovergang van Kerem Shalom verbindt Israël met het zuiden van de Gazastrook. De grenspost ligt ook in de buurt van de grens met Egypte.

Tijdelijke maatregel

Egypte heeft het gebruik van Kerem Shalom omschreven als een tijdelijke maatregel tot een nieuwe regeling is getroffen voor het gebruik van grensovergang Rafah. President Joe Biden zei ook achter pogingen te staan om die grenspost te heropenen op een manier "die acceptabel is voor zowel Egypte als Israël".

Het is onduidelijk hoeveel van de vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook zondag al hebben bereikt. Het zou in elk geval gaan om vier trucks die brandstof vervoerden. Die zijn volgens Egyptische media onderweg zijn naar ziekenhuizen.

Meer uit Buitenland

Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

13 minuten geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

16 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

26 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

30 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

34 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in

LUXEMBURG (ANP) - De veelbesproken natuurherstelwet komt er toch. De wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben maandag alsnog ingestemd.

1 uur geleden