Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hulp aan honderden gedupeerden toeslagenaffaire in buitenland

Hulp aan honderden gedupeerden toeslagenaffaire in buitenland

DEN HAAG (ANP) - Gedupeerde ouders van de kindertoeslagenaffaire die in het buitenland wonen, krijgen net zoals Nederlandse gedupeerden financiële compensatie en ondersteuning op het gebied van onder meer werk en huisvesting. Van de 2708 in het buitenland wonende ouders die zich als gedupeerde hebben gemeld, hebben 866 ouders inmiddels gehoord dat zij voor compensatie in aanmerking komen.

Zij krijgen minstens 30.000 euro, zoals ook in Nederland erkende gedupeerden krijgen. Dat meldt staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën, onder meer belast met toeslagen, aan de Tweede Kamer. Van 1423 ouders die hadden aangeklopt bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) is het verzoek tot compensatie inmiddels afgewezen. 419 ouders wachten nog op een oordeel. De ouders wonen in 40 verschillende landen, maar ongeveer de helft woont momenteel in België of Duitsland.

De problemen die de gedupeerden ervaren, zijn vergelijkbaar met die van in Nederland wonende slachtoffers van de toeslagenaffaire. Een deel van de gedupeerden heeft in het buitenland een nieuw leven opgebouwd. Met een ander deel gaat het minder goed, schrijft De Vries. "Zij ervaren (grote) problemen op gebied van financiën, werk en huisvesting en geven aan behoefte te hebben aan ondersteuning." Er wordt nog gewerkt aan een oplossing voor ouders die schulden hebben.

Ondersteuningsteam

Voor in het buitenland wonende gedupeerden wordt een speciaal ondersteuningsteam ouders in het buitenland (OTB) ingericht. Dat gaat op afstand "wereldwijd brede ondersteuning" bieden, aldus de staatssecretaris. Het gaat daarbij onder meer om hulp op het gebied van gezondheid, werk en wonen. De aanbestedingsprocedure voor het team loopt nu. Het moet medio juni van start gaan. Ook gedupeerden die naar Nederland willen terugkeren, kunnen hulp krijgen.

Op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn elf ouders erkend als gedupeerde. Zeven van hen wachten nog op de eerste toets. Voor erkende gedupeerden gaat de Belastingdienst Caribisch Nederland (BCN) brede ondersteuning bieden. Daarvoor hoeft niet op de komst van het OTB worden gewacht. Gedupeerde ouders op de andere eilanden (Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) moeten daar wel op wachten.

De hulp aan gedupeerde ouders in het buitenland moet nog wettelijk worden geregeld. Dit gebeurt via de Wet Hersteloperatie Toeslagen, die zoals het er nu naar uitziet in de zomer bij de Kamer wordt ingediend. De Vries wil de ouders echter zo snel mogelijk helpen en wil een beleidsbesluit nemen, vooruitlopend op wetgeving.

Meer uit Binnenland

A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

1 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

4 uur geleden
Formateur Van Zwol ontvangt beoogd ministers van nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ontvangt vanaf maandag tot en met woensdag de kandidaat-bewindslieden van het toekomstige kabinet-Schoof. Beoogd VVD-vicepremier Sophie Hermans, die daarnaast de portefeuille Klimaat en Groene Groei krijgt, is maandagochtend om 9.00 uur de eerste die haar opwachting maakt.

4 uur geleden
Achttien woningen tijdelijk ontruimd door rook bij brand in Zeist

ZEIST (ANP) - Bij een brand in een restaurant aan de Slotlaan in Zeist, die in de nacht van zondag op maandag even na middernacht uitbrak, is zo veel rook vrijgekomen dat achttien omliggende woningen tijdelijk zijn ontruimd. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat de rookontwikkeling werd veroorzaakt door een brand die ontstond in een wasmachine en een droger. Rond 02.15 uur was de brand onder controle.

5 uur geleden
Meeste in de modder vastgeraakte auto's in Harlingen weer los

HARLINGEN (ANP) - Naar schatting twee derde van de auto's die zondag op parkeerterrein P3 bij de veerterminal in Harlingen door modder vast kwamen te zitten, is met behulp van trekkers van het terrein getrokken. Dat meldt wethouder Hendrik Sijtsma zondagavond vlak voor middernacht. De enkele honderden auto's die nog wel op het parkeerterrein vaststaan, zijn van mensen die pas vanaf morgen terugkomen van eiland Terschelling.

6 uur geleden
Vitens: kookadvies voor drinkwater in Goor en omgeving

GOOR (ANP) - Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt zondagavond op X dat er een kookadvies voor drinkwater geldt in delen van het Overijsselse Goor en omgeving. Bij controles is een verontreiniging in het drinkwater aangetroffen, meldt het bedrijf. "Inwoners wordt opgeroepen kraanwater drie minuten te koken voor consumptie."

7 uur geleden
Oranjefans in Hamburg vieren overwinning op Polen

HAMBURG (ANP) - Fans van het Nederlands elftal vieren in Hamburg zondagmiddag de 2-1 overwinning van Oranje op Polen. Dat gebeurt op verschillende plekken in de stad. Zo volgden duizenden supporters de wedstrijd via grote schermen op een fanplein bij het stadion van FC St. Pauli.

14 uur geleden