Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hulp aan honderden gedupeerden toeslagenaffaire in buitenland

Hulp aan honderden gedupeerden toeslagenaffaire in buitenland

DEN HAAG (ANP) - Gedupeerde ouders van de kindertoeslagenaffaire die in het buitenland wonen, krijgen net zoals Nederlandse gedupeerden financiële compensatie en ondersteuning op het gebied van onder meer werk en huisvesting. Van de 2708 in het buitenland wonende ouders die zich als gedupeerde hebben gemeld, hebben 866 ouders inmiddels gehoord dat zij voor compensatie in aanmerking komen.

Zij krijgen minstens 30.000 euro, zoals ook in Nederland erkende gedupeerden krijgen. Dat meldt staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën, onder meer belast met toeslagen, aan de Tweede Kamer. Van 1423 ouders die hadden aangeklopt bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) is het verzoek tot compensatie inmiddels afgewezen. 419 ouders wachten nog op een oordeel. De ouders wonen in 40 verschillende landen, maar ongeveer de helft woont momenteel in België of Duitsland.

De problemen die de gedupeerden ervaren, zijn vergelijkbaar met die van in Nederland wonende slachtoffers van de toeslagenaffaire. Een deel van de gedupeerden heeft in het buitenland een nieuw leven opgebouwd. Met een ander deel gaat het minder goed, schrijft De Vries. "Zij ervaren (grote) problemen op gebied van financiën, werk en huisvesting en geven aan behoefte te hebben aan ondersteuning." Er wordt nog gewerkt aan een oplossing voor ouders die schulden hebben.

Ondersteuningsteam

Voor in het buitenland wonende gedupeerden wordt een speciaal ondersteuningsteam ouders in het buitenland (OTB) ingericht. Dat gaat op afstand "wereldwijd brede ondersteuning" bieden, aldus de staatssecretaris. Het gaat daarbij onder meer om hulp op het gebied van gezondheid, werk en wonen. De aanbestedingsprocedure voor het team loopt nu. Het moet medio juni van start gaan. Ook gedupeerden die naar Nederland willen terugkeren, kunnen hulp krijgen.

Op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn elf ouders erkend als gedupeerde. Zeven van hen wachten nog op de eerste toets. Voor erkende gedupeerden gaat de Belastingdienst Caribisch Nederland (BCN) brede ondersteuning bieden. Daarvoor hoeft niet op de komst van het OTB worden gewacht. Gedupeerde ouders op de andere eilanden (Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) moeten daar wel op wachten.

De hulp aan gedupeerde ouders in het buitenland moet nog wettelijk worden geregeld. Dit gebeurt via de Wet Hersteloperatie Toeslagen, die zoals het er nu naar uitziet in de zomer bij de Kamer wordt ingediend. De Vries wil de ouders echter zo snel mogelijk helpen en wil een beleidsbesluit nemen, vooruitlopend op wetgeving.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

3 uur geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

3 uur geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

4 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

5 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

7 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

9 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

10 uur geleden