
'Huizinge' centraal in tweede verhoorweek enquête Gronings gas
DEN HAAG (ANP) - De tweede openbare verhoorweek van de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt, staat in het teken van de aardbeving die in 2012 plaatsvond onder Huizinge. De week begint met het verhoor van oud-burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog. Woensdag wordt de voormalig NAM-baas Bart van de Leemput aan de tand gevoeld en donderdag hoort de commissie oud-minister en CDA-prominent Maxime Verhagen.
Alle getuigen die in de tweede week worden gehoord waren betrokken bij het gasdossier rond 2012. De beving die dat jaar bij Huizinge plaatsvond, is de krachtigste aardbeving ooit gemeten in de provincie. 'Huizinge' wordt daarom gezien als een keerpunt: er kwamen veel schademeldingen binnen, en de discussie over de gevolgen van de gaswinning in Groningen werd aangewakkerd.
Naast voormalige bewindspersonen en andere bestuurders worden ambtenaren over 'Huizinge' en het "effect ervan" gehoord, zoals commissievoorzitter Tom van der Lee zegt. Betrokken deskundigen van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) getuigen over "wat de beving aan nieuwe inzichten bracht".
Voor Huizinge als thema is gekozen omdat het "het moment was waarop ogen werden geopend", aldus Van der Lee, zelf Kamerlid namens GroenLinks.
De enquêtecommissie onderzoekt "de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking in Groningen". Voor de zomerstop van het parlement had de eerste verhoorweek al plaats. Daarvoor deed de commissie, bestaande uit Kamerleden van verschillende partijen, onderzoek achter gesloten deuren. Daarbij eiste de commissie 600.000 documenten op bij tientallen organisaties.
De parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument van de Tweede Kamer. De komende tijd zullen ook de coronacrisis en de toeslagenaffaire door middel van zo'n enquête worden onderzocht.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
8 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
11 uur geleden