Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Huizinge' centraal in tweede verhoorweek enquête Gronings gas

'Huizinge' centraal in tweede verhoorweek enquête Gronings gas

DEN HAAG (ANP) - De tweede openbare verhoorweek van de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt, staat in het teken van de aardbeving die in 2012 plaatsvond onder Huizinge. De week begint met het verhoor van oud-burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog. Woensdag wordt de voormalig NAM-baas Bart van de Leemput aan de tand gevoeld en donderdag hoort de commissie oud-minister en CDA-prominent Maxime Verhagen.

Alle getuigen die in de tweede week worden gehoord waren betrokken bij het gasdossier rond 2012. De beving die dat jaar bij Huizinge plaatsvond, is de krachtigste aardbeving ooit gemeten in de provincie. 'Huizinge' wordt daarom gezien als een keerpunt: er kwamen veel schademeldingen binnen, en de discussie over de gevolgen van de gaswinning in Groningen werd aangewakkerd.

Naast voormalige bewindspersonen en andere bestuurders worden ambtenaren over 'Huizinge' en het "effect ervan" gehoord, zoals commissievoorzitter Tom van der Lee zegt. Betrokken deskundigen van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) getuigen over "wat de beving aan nieuwe inzichten bracht".

Voor Huizinge als thema is gekozen omdat het "het moment was waarop ogen werden geopend", aldus Van der Lee, zelf Kamerlid namens GroenLinks.

De enquêtecommissie onderzoekt "de besluitvorming over de aardgaswinning, aardbevingen, schadeafhandeling en versterking in Groningen". Voor de zomerstop van het parlement had de eerste verhoorweek al plaats. Daarvoor deed de commissie, bestaande uit Kamerleden van verschillende partijen, onderzoek achter gesloten deuren. Daarbij eiste de commissie 600.000 documenten op bij tientallen organisaties.

De parlementaire enquête is het zwaarste onderzoeksinstrument van de Tweede Kamer. De komende tijd zullen ook de coronacrisis en de toeslagenaffaire door middel van zo'n enquête worden onderzocht.

Meer uit Binnenland

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

4 uur geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

7 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

9 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

10 uur geleden
Experts: ambtenaar moet met allerlei soorten 'bazen' kunnen werken

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.

11 uur geleden
Man (64) overleden na mishandeling Amersfoort, minderjarige vast

AMERSFOORT (ANP) - Een 64-jarige man uit Hilversum die eerder deze maand werd mishandeld op het Stationsplein in Amersfoort is woensdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. In het onderzoek naar de zaak is dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden. Hij wordt nu verdacht van mishandeling met de dood als gevolg.

12 uur geleden
Arrestaties bij drugslab in Overdinkel, twee agenten onwel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag zeker vier mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

12 uur geleden