Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Huizenprijzen zullen later dit jaar licht dalen'

'Huizenprijzen zullen later dit jaar licht dalen'

AMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen gaan toch echt een keer licht dalen, denken economen van ING. De kenners van de bank verwachten ook dat het woningtekort in Nederland dit jaar wat af zal nemen.

Volgens nieuwe voorspellingen van ING vlakt de stijging van de prijzen in de eerste helft van dit jaar af. Hierna volgt waarschijnlijk een "milde daling" die tot begin 2022 voortduurt. Op het laagste punt liggen de huizenprijzen gemiddeld zo’n 2,5 procent lager dan de prijspiek in 2021, al zullen de prijzen volgens de bank op jaarbasis nog wel 5 procent boven het gemiddelde van 2020 uitkomen.

Afgelopen tijd gingen de huizenprijzen nog flink omhoog. Dat komt omdat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes nog altijd erg laag en zorgen de steunmaatregelen van de overheid ervoor dat de economische schade van de coronacrisis vooralsnog beperkt blijft. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen.

Minder nieuwe huishoudens

ING waarschuwt al langer dat het beeld op de woningmarkt binnenkort wat kan omslaan. Een belangrijke reden daarvoor is dat de groei van het aantal huishoudens veel lager ligt dan voorheen. Dat komt omdat vanwege de coronacrisis minder migranten naar Nederland komen.

Vorig jaar kwamen er naar schatting 44.000 huishoudens bij, terwijl de woningvoorraad door het bijbouwen van huizen met zo’n 75.000 woningen toenam. Dit betekent dat het feitelijke woningtekort, van in totaal zo’n 330.000 woningen, met zo’n 30.000 is ingelopen, rekent ING.

Thuiswonende jongeren

Ook in 2021 is de verwachting dat er minder nieuwe huishoudens bijkomen dan nieuwe woningen. Tegelijkertijd zal het aantal jongeren dat om financiële redenen langer thuis blijft wonen straks waarschijnlijk toenemen.

"Dit zal het gemiddelde aantal bieders per woning verlagen en de druk die woningkopers voelen om een hogere prijs te bieden verminderen", zegt ING-econoom Mirjam Bani. Ze gaat er daarbij vanuit dat er dit jaar ongeveer 10 procent minder verhuizingen plaatsvinden dan vorig jaar.

Toch zijn deze voorspellingen volgens Bani nog erg onzeker. Zo is er in haar ogen ook een scenario denkbaar waarin de woningmarkt juist verder verhit raakt. Dit is het scenario waarin het virus snel wordt ingedamd, de economie snel herstelt, de faillissementsgolf meevalt en de rentes ondanks alles laag blijven. Ook zou zich een scenario kunnen ontvouwen waarin de virusrisico's hoog blijven en de economie traag herstelt, met veel faillissementen en werkloosheid tot gevolg. Dat kan er juist toe leiden dat de huizenprijzen sneller zouden dalen.

Meer uit Financieel

Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

1 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

1 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november harder gegroeid dan verwacht. In totaal kwamen er vorige maand 199.000 banen bij, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn belangrijke maandelijkse banenrapport. De werkloosheid daalde onverwachts.

1 uur geleden
Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.

2 uur geleden
Schiphol: vrijdag 117 vluchten geannuleerd door slecht weer

SCHIPHOL (ANP) - Van en naar Schiphol zijn vrijdag 117 vluchten geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Dat is volgens hem het gevolg van slechte weersomstandigheden en vluchten die donderdag vanwege dichte mist uitvielen en vertraging opliepen. Zo'n veertig van de geannuleerde vluchten vrijdag zijn van KLM, laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.

2 uur geleden
Heel Scandinavië keert zich nu tegen Tesla om Zweeds cao-conflict

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto's blokkeren.

2 uur geleden
Curator: meerdere partijen interesse in bedrijf achter Perry Sport

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere partijen hebben al interesse in een doorstart met het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, meldt curator Kees van de Meent. Moederbedrijf Sports Unlimited Retail ging woensdag failliet en Van de Meent werkt sindsdien aan de voorbereidingen voor een doorstart.

3 uur geleden