Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huizenprijzen opnieuw flink gestegen

Huizenprijzen opnieuw flink gestegen

DEN HAAG (ANP) - Koophuizen zijn vorige maand opnieuw flink duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster was de prijs van een huis in februari gemiddeld 4,3 procent hoger dan in dezelfde maand in 2023. Vergeleken met januari stegen de prijzen in februari met 1 procent.

Ook werden er vorige maand meer woningen verkocht. Het Kadaster maakte bekend dat vorige maand 13.810 woningen van eigenaar wisselden, een stijging van 16,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste twee maanden van dit jaar gaat het opgeteld om 28.262 verkochte woningen, ruim 13 procent meer dan in die periode in 2023.

Een huis kostte vorige maand gemiddeld 427.279 euro. De huizenprijzen bereikten een piek in juli 2022. Daarna sloeg de trend om en daalden de prijzen weer enige tijd. Dat kwam door de gestegen rentes, die ook doorwerkten in de hypotheekrente, waardoor kopers minder geld konden lenen voor een huis.

Traag

Sinds juni vorig jaar stijgen de prijzen weer, volgens het CBS. De hoge vraag naar woningen drijft de prijzen op, in combinatie met grote loonstijgingen en veel overgebleven spaargeld van de coronaperiode. Tegelijkertijd is het woningaanbod beperkt.

"Het geld is er wel, maar de huizen niet altijd", vat CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen het samen. "Als het in dit tempo doorgaat, kan het heel goed dat in de komende maanden de prijzen weer op het hoogste niveau ooit zitten en ook boven het niveau van de piek in 2022", voegt hij daaraan toe.

Een manier om het woningtekort te verkleinen is door nieuwe huizen te bouwen. Maar er worden al een tijdlang een stuk minder woningen gebouwd dan demissionair woonminister Hugo de Jonge wil, onder meer doordat gemeenten en provincies traag zijn met het afgeven van vergunningen voor bouwlocaties.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

11 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

14 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

16 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

17 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden