
Huizenprijzen blijven hard oplopen, tempo wel lager dan eerder
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in april opnieuw hard gestegen. Maar het tempo waarin huizen duurder worden is inmiddels niet meer zo hoog als begin dit jaar, komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Voor een bestaande koopwoning moest gemiddeld 19,7 procent meer worden betaald dan in april vorig jaar. Daarmee is de prijstoename iets hoger dan de plus van 19,5 procent in maart. Maar in januari bedroeg de stijging nog dik 21 procent, wat het hoogste niveau was in decennia. De huizenprijzen lopen nu al een hele tijd flink op, terwijl er minder woningen werden verkocht. Vorige maand telde het CBS circa 16.000 transacties, bijna 16 procent minder dan een jaar terug.
De sterke prijsstijgingen komen onder meer omdat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken. Daardoor zien huizenzoekers zich gedwongen om flink boven de vraagprijs te bieden om nog een huis te kunnen bemachtigen. Volgens kenners is de gekte op de woningmarkt voor een groot deel ook te wijten aan de lage hypotheekrentes. Daardoor kunnen mensen makkelijk veel geld lenen voor het kopen van een huis.
De laatste tijd lopen de hypotheekrentes evenwel weer op. "De laagste hypotheekrentes zijn sinds het begin van dit jaar ongeveer drie keer zo hoog geworden", constateerde financieel expert Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl onlangs. "En we zien die kapitaalmarktrentes nog steeds verder stijgen, dus ik verwacht dat ook de hypotheekrentes nog wel een tijdje omhoog blijven gaan", voegde ze daaraan toe.
Deze ontwikkeling lijkt voorzichtig voor verandering te zorgen. Cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wezen er vorige maand op dat huizen in het eerste kwartaal dit jaar voor het eerst in tijden weer iets goedkoper waren geworden dan drie maanden eerder. De makelaars houden er rekening mee dat het aanbod aan te koop staande huizen dit jaar daarbij weer licht zal stijgen.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
14 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
15 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
15 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
17 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
17 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
18 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
19 uur geleden