Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huizenkoper kiest vaker voor kleine geldverstrekker om hoge rente

Huizenkoper kiest vaker voor kleine geldverstrekker om hoge rente

APELDOORN (ANP) - Het aantal huizenkopers dat geld leent buiten de grote banken om, neemt toe. Vooral leningen voor vakantiewoningen worden vaak afgesloten bij zogeheten kleine geldverstrekkers, in plaats van bij de gebruikelijke hypotheekaanbieders. Volgens het Kadaster komt dat door de sinds begin 2022 flink gestegen hypotheekrente en het feit dat mensen daardoor eerder op zoek gaan naar alternatieven.

Het aantal vakantiewoningen dat werd gefinancierd door kleine geldverstrekkers was eind vorig jaar meer dan 40 procent, tegenover iets meer dan een kwart eind 2021. Volgens het Kadaster begon die stijging van het aantal alternatieve leningen daarna ongeveer op hetzelfde moment als het oplopen van de hypotheekrente. Eind vorig jaar stond de gemiddelde hypotheekrente op ruim 4 procent, een verdubbeling ten opzichte van begin 2022.

"Dit wekt de suggestie dat kopers na de gestegen hypotheekrente in toenemende mate zijn gaan kijken naar alternatieve financiers in plaats van naar de meer traditionele hypotheekverstrekkers", stelt het Kadaster, dat er rekening mee houdt dat de kleinere verstrekkers vaak bekenden zijn van de koper en daardoor een lagere rente vragen.

Kleine geldverstrekker

Voor het kopen van een woonhuis is lenen bij een kleine geldverstrekker nog niet heel gebruikelijk. Ook dit percentage is sinds 2019 opgelopen van ruim 2 procent tot ruim 4 procent.

Inmiddels is de hypotheekrente gestabiliseerd. Daardoor nam het aantal afgesloten hypotheken in de tweede helft van vorig jaar ook weer toe, met 14 procent ten opzichte van de eerste helft van 2023. De totale hypotheeksom steeg met 21 procent, ook door de oplopende huizenprijzen. Een hypotheek had in de tweede helft van vorig jaar een gemiddelde waarde van 433.000 euro.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

3 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

3 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

5 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

6 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

6 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

11 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

13 uur geleden