Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huiszoekingen bij Duitse klimaatorganisatie Letzte Generation

Huiszoekingen bij Duitse klimaatorganisatie Letzte Generation

MÜNCHEN (ANP/DPA/AFP) - Politie en justitie hebben in Duitsland vijftien doorzoekingen gedaan in een onderzoek naar de klimaatorganisatie Letzte Generation (Laatste Generatie). Leden van de organisatie worden beschuldigd van het oprichten of steunen van een criminele organisatie.

De politie heeft met zo'n 170 politiemensen invallen gedaan in Hesse, Hamburg, Saksen-Anhalt, Saksen, Beieren, Berlijn en Sleeswijk-Holstein. Het onderzoek draait om de financiering van de organisatie. Daarvoor zijn zeven verdachten in beeld van 22 tot 38 jaar. Er zou ten minste 1,4 miljoen euro zijn opgehaald om nieuwe acties te organiseren die volgens de Duitse autoriteiten misdadig zijn.

Daarnaast zouden twee verdachten in april vorig jaar hebben geprobeerd een oliepijplijn te saboteren. De pijplijn die van het Italiaanse Triëst naar het Duitse Ingolstadt loopt, wordt als essentiële infrastructuur gezien. De website van de organisatie is ook uit de lucht gehaald.

Protestmarsen

Letzte Generation roept mensen op volgende week woensdag mee te doen aan protestmarsen door heel Duitsland. "We zijn hard geraakt door de huiszoekingen. Ze maken ons bang, maar daar mogen we niet in blijven hangen", aldus een woordvoerder van de actiegroep. De woordvoerder wierp de vraag op of Duitsland eerst door droogte en voedseltekorten moet worden getroffen "voor we begrijpen dat Letzte Generation zich hard maakt voor al onze levens en wij niets crimineels doen".

Letzte Generation probeert met acties voor elkaar te krijgen dat de Duitse regering beter klimaatbeleid voert om te zorgen dat de aarde met niet meer dan 1,5 graad opwarmt. De activisten hebben onder meer wegen geblokkeerd, zich vastgeplakt in musea en op de luchthavens van München en Berlijn en de top van een grote kerstboom gezaagd.

Meer uit Buitenland

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

7 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

9 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

9 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

10 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

11 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

12 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

15 uur geleden