Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huismus en koolmees strijden om eerste plaats

Huismus en koolmees strijden om eerste plaats

ZEIST (ANP) - De huismus en de koolmees zijn al enkele jaren de vogels die het meest worden geteld in de Nederlandse wintertuin. Zondag is de laatste dag van de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, waaraan dit weekeinde meer dan 100.000 mensen meedoen. Maandag is bekend of de mus of de mees dit jaar de eerste plaats bezet. Vogels tellen was nog nooit zo populair als nu tijdens de coronacrisis, merkt Vogelbescherming Nederland, die de telling organiseert.

In de top 10 van veelvoorkomende vogels in de tuin staan onder andere ook de merel, de houtduif en de Turkse tortel. Vogelbescherming Nederland denkt dat de grote bonte specht dit jaar de top kan binnendringen, want daar gaat het heel goed mee. Ook de exotische halsbandparkiet duikt vooral in de Randstad steeds vaker op. Het knalgroene diertje uit veel warmere streken hoort niet in Nederland thuis, maar weet zich goed in een kouder klimaat te redden. De eerste halsbandparkieten in Nederland ontsnapten waarschijnlijk uit een kooi.

De tuinvogeltelling is de oudste en grootste burgernatuurtelling in Nederland. Al sinds 2001 tellen deelnemers in het laatste weekend van januari een half uurtje hoeveel vogels ze in hun tuin of op hun balkon zien. Op internet van de Vogelbescherming Nederland zijn afbeeldingen van tal van vogels te vinden, zodat de dieren makkelijker te herkennen zijn.

Meer uit Binnenland

Deel bewoners niet naar huis door grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kan niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

2 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

6 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

11 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

12 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

15 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

16 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

17 uur geleden