Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huishoudens waren vorig jaar minder kwijt aan woonlasten

Huishoudens waren vorig jaar minder kwijt aan woonlasten

DEN HAAG (ANP) - Huiseigenaren en huurders waren vorig jaar een kleiner deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten dan in 2018. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van het woononderzoek Nederland. Dit is een driejaarlijkse enquête onder ruim 47.000 Nederlanders.

Onder de totale woonlasten vallen huur- of hypotheekkosten, onderhoudskosten, gemeentelijke heffingen en uitgaven aan gas, licht en water. Met name huiseigenaren gingen er volgens het statistiekbureau de afgelopen drie jaar op vooruit. Hun woonuitgaven bleven stabiel, terwijl hun gemiddelde inkomen steeg. Daardoor waren zij een relatief kleiner deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten dan drie jaar geleden. Vorig jaar was dit zo'n 23 procent, tegenover 27 procent in 2018.

Huurders geven een groter deel van hun besteedbaar inkomen uit aan woonlasten dan mensen met een koopwoning. Huishoudens in een particuliere huurwoning zijn van alle groepen het meest kwijt, 42 procent. Zij zijn volgens het CBS fors meer huur gaan betalen, maar ontvangen minder compensatie vanuit de huurtoeslag. Toch zijn ook de woonlasten voor huurders de afgelopen drie jaar gemiddeld gezien gedaald: van 38 procent in 2018 naar 36 procent vorig jaar.

Tevredenheid

In dezelfde enquête gaf bijna 86 procent van de huishoudens aan tevreden te zijn met hun woning. Onder huiseigenaren is dat percentage 95 procent, onder huurders 72 procent. Ten opzichte van drie jaar eerder is de tevredenheid licht verbeterd, al ligt het percentage nog altijd lager dan tien jaar geleden.

Dit jaar dreigen de woonlasten omhoog te gaan door stijgende energieprijzen in verband met de oorlog in Oekraïne. Het effect van deze prijsstijgingen is nog niet zichtbaar in dit onderzoek.

Meer uit Financieel

Faillissement tv-klusbedrijf Vloerloods aangevraagd na moord

KAMPEN (ANP) - Vakbond CNV heeft dinsdag namens werknemers het faillissement aangevraagd van vloerenbedrijf Vloerloods uit Kampen, bekend van tv-programma's als 'Eigen Huis & Tuin' en 'Help, mijn man is klusser'. Het bedrijf kwam eind vorig jaar in grote problemen nadat een van de eigenaren zijn zakenpartner had vermoord.

8 minuten geleden
Coca-Cola verhoogt omzetverwachting na prijsverhogingen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrankproducent Coca-Cola profiteert van zijn doorgevoerde prijsverhogingen. Het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta, heeft hierdoor zijn omzetverwachting voor heel 2024 naar boven bijgesteld.

31 minuten geleden
Airbus moet soms orders afslaan door grote vraag, zegt topman

FARNBOROUGH (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus moest soms bestellingen voor nieuwe toestellen weigeren door de grote vraag en de hoeveelheid openstaande orders. Dat heeft Airbus-topman Guillaume Faury gezegd op de grote luchtvaartshow in het Britse Farnborough die deze week wordt gehouden.

1 uur geleden
Spotify ziet winst, omzet en aantal abonnees groeien

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal abonnees, de omzet en de winst zien stijgen, maakte het bedrijf bekend. Het concern behaalde een recordwinst van 266 miljoen euro, terwijl de omzet met een vijfde groeide tot 3,8 miljard euro.

1 uur geleden
Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.

1 uur geleden
Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

2 uur geleden
Onderzoek: 53.000 woningen door ombouw leegstaande kantoren

AMSTERDAM (ANP) - Het ombouwen van leegstaande kantoren kan zorgen voor wel 53.000 extra woningen in Nederland. Dat meldt datavastgoedbedrijf Matrixian in een onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de leegstand van kantoorruimtes en bijbehorende bestemmingsplannen. Volgens Matrixian kan de transformatie van leegstaande kantoren dan ook helpen bij het oplossen van de woningnood.

2 uur geleden