Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huishoudens spaarden meer in eerste kwartaal

Huishoudens spaarden meer in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens hebben in het eerste kwartaal meer geld gespaard. Ondanks de coronacrisis bleef voor velen het inkomen op peil, terwijl ze door lockdownmaatregelen in maart minder uitgaven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam er daardoor 4,2 miljard euro meer aan spaargeld bij.

Werknemers streken in de eerste drie maanden 92,5 miljard euro aan salaris op, wat 4,4 miljard euro meer is dan een jaar eerder. Het aantal gewerkte uren nam veel minder hard toe, maar door steunmaatregelen van de overheid kregen veel werknemers wel veel loon doorbetaald. Ook bij zelfstandigen steeg het inkomen, maar veel minder sterk dan bij vaste werknemers. Het reële beschikbare inkomen van Nederlandse huishoudens steeg met 1,6 procent.

Doordat onder andere bioscopen, cafés en andere horecagelegenheden medio maart de deuren moesten sluiten als maatregel tegen het coronavirus, consumeerden huishoudens in die maand minder dan een jaar eerder. Wel besteedden ze meer aan eten en drinken en genotsmiddelen. In het hele eerste kwartaal steeg de consumptie nog wel, maar minder hard dan een jaar eerder.

Het statistiekbureau berekende ook de schulden van huishoudens, die vooral uit hypotheken bestaan. De totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens is nu 738 miljard euro, bijna 91 procent van het bruto binnenlands product. Dat is even hoog als eind 2019.

Meer uit Financieel

Overeenstemming bereikt met NS over deel nieuwe cao, meldt FNV

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV en NS hebben overeenstemming bereikt over een deel van een nieuwe cao, meldt FNV. De vakbond en NS zijn het onder meer eens geworden over een 1 procent hoger loon voor sommige werknemers en dat zij vanaf 1 januari volgend jaar nog eens 1 procent meer verdienen. Ook krijgen bepaalde medewerkers een eenmalige bonus, die kan oplopen tot 700 euro bruto.

18 minuten geleden
Winst voor Nikkei, beurzen in Hongkong en Sydney dicht

TOKIO (ANP) - De Nikkei-index in Tokio ging vrijdag omhoog, geholpen door de recordstanden op Wall Street een dag eerder. In onder meer Hongkong, Sydney en Singapore wordt op Goede Vrijdag niet gehandeld. Ook de beurzen in Europa en New York blijven dicht. Er komt nog wel een belangrijk cijfer over de Amerikaanse inflatie.

30 minuten geleden
Producentenprijzen opnieuw gedaald in februari

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse producentenprijzen zijn in februari met gemiddeld 1,8 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee was sprake van opnieuw een daling van de afzetprijzen in de industrie, want in januari ging het om een afname met 3 procent.

1 uur geleden
Vergrijzing bij bedrijfsleiders in landbouw neemt toe

DEN HAAG (ANP) - De landbouw is de afgelopen tien jaar vergrijsd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer mensen die in 2023 aan het hoofd van een landbouwbedrijf stonden, hadden de pensioenleeftijd al bereikt vergeleken met 2013.

8 uur geleden
Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

10 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

14 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

14 uur geleden