Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huishoudens gooien dagelijks wereldwijd miljard maaltijden weg

Huishoudens gooien dagelijks wereldwijd miljard maaltijden weg

DEN HAAG (ANP/AFP) - Huishoudens gooiden in 2022 wereldwijd elke dag 1 miljard maaltijden weg, staat in een rapport van de Verenigde Naties. Dit komt overeen met een totaalbedrag aan verspilling in heel het jaar van meer dan 1 biljoen dollar, omgerekend 922 miljard euro. De VN beschrijven de voedselverspilling, in een tijd waarin bijna 800 miljoen mensen honger lijden, als een "wereldwijde tragedie".

"Miljoenen mensen lijden vandaag honger omdat overal ter wereld voedsel wordt verspild. Deze verspilling is niet alleen een morele mislukking, maar ook een ecologische mislukking", stellen de VN-onderzoekers. Volgens het rapport is het cijfer van één miljard maaltijden een "zeer conservatieve schatting", het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger.

Veel verspilling komt omdat mensen vaak meer voedsel kopen dan ze nodig hebben. Ook worden porties verkeerd ingeschat en restjes niet opgegeten.

De organisatie stelt ook dat voedselverspilling vijf keer zoveel broeikasgassen veroorzaakt als de luchtvaartsector. Voor al het verspilde voedsel zijn ook enorme stukken land nodig.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is voedselverspilling niet alleen een probleem van de rijke landen. Het wordt over heel de wereld waargenomen, staat in het rapport. Daarin staat ook dat warmere landen meer afval produceren.

Meer uit Financieel

Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

42 minuten geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

1 uur geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

1 uur geleden
Ook miljoenenboete van Britse waakhond voor cryptobeurs Coinbase

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse toezichthouder op de financiële markten FCA geeft cryptobeurs Coinbase een boete van ruim 4 miljoen euro. Coinbase kreeg vorig jaar ook al een miljoenenboete van De Nederlandsche Bank (DNB).

2 uur geleden
Shell bouwt grote waterstoffabriek in Duitsland

KEULEN (ANP) - Shell gaat een grote waterstoffabriek in Duitsland bouwen. Het concern heeft daarover een definitief investeringsbesluit genomen. De zogeheten elektrolyser van 100 megawatt op de productielocatie in Keulen is naar verwachting in 2027 klaar voor gebruik.

2 uur geleden
Nieuwe handelsovereenkomst Europese Unie en Singapore

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Singapore hebben donderdag een digitale handelsovereenkomst gesloten. Hierin zijn bindende regels opgenomen die het digitale consumentenvertrouwen moeten vergroten en belemmeringen voor digitale handel moeten wegnemen en voorkomen. Dat hebben Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel) en de Singaporese handelsminister Grace Fu donderdag tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt.

3 uur geleden