Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huishoudens gaan per maand 7 euro meer betalen voor energietransport

Huishoudens gaan per maand 7 euro meer betalen voor energietransport

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens gaan volgend jaar circa 7 euro per maand meer betalen voor het transporteren van energie naar hun huis. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in hun definitieve vaststelling van de tarieven voor netbeheerders voor 2024. De prijsstijging komt door grote investeringen die netbeheerders moeten doen om de netten gereed te maken voor de energietransitie en door hoge energieprijzen.

De transportkosten die bedrijven en huishoudens betalen voor het gebruik van regionale elektriciteits- en gasnetten zullen in 2024 ten opzichte van dit jaar met 1 miljard euro oplopen tot 7 miljard euro. Bij landelijke netbeheerder TenneT nemen de totale transportkosten toe van 1,3 miljard euro naar 2,6 miljard euro, schrijft de ACM. De marktwaakhond kondigde eerder dit jaar al aan dat de tarieven zouden gaan stijgen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat consumenten niet mogen opdraaien voor de investeringen in de uitbreiding en aanpassing van de netten voor de energietransitie. "Dit moet op een andere manier worden betaald, bijvoorbeeld via de algemene middelen van de overheid. Zo blijft de energierekening beter betaalbaar", zegt de vereniging. Volgens de VEH zijn de stijgende netbeheerkosten een van de redenen dat mensen moeite hebben om de energierekening te betalen.

Meer uit Financieel

Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

1 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

1 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

1 uur geleden
Duitsland schroeft groeiverwachting economie flink terug

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

2 uur geleden
Omwonenden Duitse fabriek Tesla stemmen tegen uitbreiding

BERLIJN (ANP/DPA) - Omwonenden hebben zich tegen de uitbreiding van de Duitse fabriek van Tesla gekeerd. Inwoners van het plaatsje Grünheide, in de buurt van Berlijn, zijn vooral bezorgd over het stuk bos dat daarvoor moet worden gekapt en het extra waterverbruik van de autofabriek. In een plaatselijk referendum stemde een meerderheid daarom tegen.

2 uur geleden
Cypriotische kaasmakers verliezen Europese halloumirechtszaak

LUXEMBURG (ANP/DPA) - Een coalitie van Cypriotische kaasmakers is het niet eens met de officiële omschrijving van halloumi van de EU en stapte daarom naar de rechter. Ze zijn het niet eens met de beschrijving dat de gebruikte melk voornamelijk afkomstig moet zijn van schapen of geiten, met niet meer dan 50 procent koemelk in de mix. De aanklagers maakten ook bezwaar tegen de officiële beschrijving van hoe de kaas ruikt. Het Gerecht van de Europese Unie verwierp woensdag de klachten die tot doel had de wettelijke aanduiding van halloumi door de Europese Commissie ongedaan te maken.

3 uur geleden
Juridisch experts steunen afpakken bevroren Russische tegoeden

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Het in beslag nemen van bevroren Russische bezittingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne krijgt steun van een aantal juridische experts. Een groep vooraanstaande rechtsgeleerden uit verschillende landen beweert in een brief die persbureau Bloomberg heeft ingezien, dat een dergelijke actie volgens het internationaal recht is toegestaan, gezien de omvang van de aanhoudende aanvallen van Rusland in Oekraïne.

3 uur geleden