Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huishoudens besparen iets minder door hogere prijzen

Huishoudens besparen iets minder door hogere prijzen

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens hebben in het derde kwartaal iets minder geld bespaard dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door hogere prijzen voor alles van boodschappen tot vliegreizen moesten consumenten meer uitgeven. Maar het beschikbaar inkomen nam ook toe, waardoor de zogeheten besparingen nagenoeg op peil bleven.

De besparingen kwamen in de zomer uit op 12,2 miljard euro, 160 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Het beschikbare inkomen steeg met 11,2 miljard euro. Niet alleen gingen de lonen omhoog door nieuwe cao-afspraken, maar ook gingen er meer mensen aan het werk waardoor er meer geld te besteden was. Ook stegen de sociale uitkeringen.

Daar stond dus tegenover dat de consumptieve bestedingen, alles wat huishoudens uitgeven, over de volle breedte stegen. Met name de uitgaven bij diensten als de horeca en recreatie en cultuur gingen omhoog. Daar werd niet alleen meer gekocht dan in het derde kwartaal van 2021, toen er nog veel meer coronabeperkingen waren, maar alles werd ook duurder.

De besparingen kunnen bijvoorbeeld op een spaarrekening worden gezet of worden belegd. Ook kan worden geïnvesteerd in bezit zoals grond en woningen. In het derde kwartaal werd er 1,2 miljard euro op de bank gezet. Verder verkochten huishoudens meer aandelen dan ze kochten.

Meer uit Financieel

Amsterdamse beurs sluit hoger na meevallende inflatiecijfers VS

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak sloten de handelsdag woensdag hoger af. Beleggers reageerden positief op beter dan verwachte inflatiecijfers van de Verenigde Staten. Die cijfers voedden de hoop op een renteverlaging door de Federal Reserve na de zomer.

1 uur geleden
FedEx wil tot 2000 banen schrappen in Europa

MEMPHIS (ANP/BLOOMBERG) - Pakketbezorger FedEx wil 1700 tot 2000 banen schrappen in Europa om zijn kosten structureel terug te dringen. Het gaat om kantoorbanen die verdwijnen of worden samengevoegd. Volgens het bedrijf zullen klanten niets merken van de reorganisatie.

2 uur geleden
Hongarije kritisch op hogere heffing Chinese stekkerauto's

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije is kritisch op het "brute" besluit van de Europese Unie om de importheffing op elektrische auto's uit China te verhogen. Dat staat in een verklaring van het Hongaarse ministerie van Economische Zaken. "In plaats van strafheffingen zou de EU de Europese industrie voor elektrische auto's moeten steunen", schrijft het ministerie.

2 uur geleden
Oracle stijgt op Wall Street na deals met Google en OpenAI

NEW YORK (ANP) - Oracle behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse softwareconcern boekte afgelopen kwartaal iets minder omzet en winst dan analisten en beleggers hadden verwacht. De onderneming kreeg het voorbije kwartaal wel opnieuw veel orders binnen voor haar cloudactiviteiten, dankzij de sterke vraag naar AI-toepassingen. Ook kondigde ze nieuwe clouddeals aan met Google en OpenAI en rekent het bedrijf op een sterke omzetgroei dit boekjaar. Het aandeel werd daarop 12 procent hoger gezet.

3 uur geleden
Philips wil 400 banen schrappen in Drachten

AMSTERDAM (ANP) - Philips is van plan tot en met 2027 vierhonderd banen in Drachten te schrappen. Het gaat om tweehonderd vaste arbeidsplaatsen en tweehonderd flexibele posities. De ingreep hangt samen met de verplaatsing van de productie van babyflesjes en -spenen naar Indonesië en een externe leverancier.

4 uur geleden
VNO-NCW: Nederland moet stappen maken op gebied gelijke kansen

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet "grote stappen" zetten om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verminderen, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. De conclusie van het World Economic Forum (WEF) dat het emancipatiebeleid in Nederland achterblijft "drukt ons met de neus op de feiten", stellen de ondernemersorganisaties.

4 uur geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

5 uur geleden