Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huisartsen willen garanties over voldoende vaccins

Huisartsen willen garanties over voldoende vaccins

UTRECHT (ANP) - Huisartsen willen de garantie dat de overheid zorgt voor genoeg coronavaccins. Ze willen graag meewerken aan de vaccinatiecampagne die eraan zit te komen, maar willen geen herhaling van de problemen die dit najaar ontstonden met de griepprik. Daarvan bleken er onvoldoende beschikbaar; de vraag was groter dan het aanbod van 3,88 miljoen vaccins.

"We willen zeker weten dat er genoeg vaccins zijn om aangewezen groepen te vaccineren, huisartsen willen niemand teleurstellen", zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Het tekort aan griepvaccins heeft huisartsen veel "gedoe gegeven", zegt ze. "En dat is voor huisartsen niet fijn, maar vooral voor hun patiënten niet."

Vaccins tegen het coronavirus zullen niet direct na goedkeuring door de Europese gezondheidsautoriteiten met miljoenen tegelijk worden afgeleverd bij het RIVM in Bilthoven. Ze zullen gefaseerd beschikbaar komen, zoveel is duidelijk. Dat de bevolking dus ook in fases wordt gevaccineerd, vindt de LHV op zich werkbaar, zolang voor iedere groep die is aangewezen maar genoeg doses voorhanden zijn.

Jonge gezonde mensen als laatste aan de beurt

Kwetsbare mensen zijn het eerst aan de beurt: verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Daarna volgen 60-plussers met een medische indicatie, vervolgens is het de beurt aan alle 60-plussers en dan aan mensen onder de 60 met een medische indicatie en veel zorgmedewerkers. Wie jong en gezond is, komt als laatste aan de beurt.

De Ledenraad van de LHV gaf vorige week groen licht voor medewerking aan de vaccinaties, maar verbond daar diverse voorwaarden aan, waarvan de beschikbaarheid er een is. Huisartsen zullen vooral ouderen en chronisch zieken gaan vaccineren, dezelfde groep die nu al de griepprik van de huisarts krijgt. De manier waarop griepvaccins worden toegediend, kan dienen als een soort blauwdruk.

De huisartsen wachten nu vooral af welke vaccins uiteindelijk op de markt zullen komen. Duidelijk is dat de vaccinatieronde hen veel extra tijd gaat kosten. Ze verwachten dan ook dat de overheid hen goed zal faciliteren, bijvoorbeeld als het gaat om locaties waar de vaccinaties veilig toegediend kunnen worden. "Daarbij kunnen gemeenten of veiligheidsregio’s misschien een rol spelen", aldus de woordvoerster.

Meer uit Gezond

AzG: regenseizoen brengt hulp Soedanese vluchtelingen in gevaar

GOZ BEÏDA (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AzG) maakt zich zorgen over het lot van Soedanese vluchtelingen in Tsjaad. Door de start van het regenseizoen dreigen tienduizenden vluchtelingen verstookt te blijven van hulp.

6 uur geleden
Luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht door hitte en pollen

WAGENINGEN (ANP) - Het nationale Luchtmeetnet verwacht dat de luchtkwaliteit de komende dagen vanaf het middaguur onvoldoende tot slecht zal zijn door de hoge temperaturen, vooral in het midden en zuiden van het land. Hitte zorgt voor snel oplopende ozonconcentraties in de lucht. Aangezien het ook nog volop pollenseizoen is, stijgt de kans op luchtwegklachten en neemt het risico op hart- en vaatklachten toe.

8 uur geleden
Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans op dementie

LONDEN (ANP) - Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans om dementie te krijgen dan de doorsnee bevolking. Dat heeft een studie aan de universiteit van Nottingham, gedaan op verzoek van de Engelse voetbalbond (FA) en een organisatie van spelers, opnieuw uitgewezen. Eerdere onderzoeken wezen de afgelopen tijd al veel vaker in die richting.

1 dag geleden
Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

1 dag geleden
Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

1 dag geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

1 dag geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

1 dag geleden