Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huisartsen in krantenadvertentie ten strijde tegen Zilveren Kruis

Huisartsen in krantenadvertentie ten strijde tegen Zilveren Kruis

HAARLEM (ANP) - Huisartsen roepen verzekeraar Zilveren Kruis vrijdag in een paginagrote krantenadvertentie op om de vergoedingen voor praktijkondersteuners zo te laten als die zijn. Ze vrezen anders financieel flink het schip in te gaan. Een petitie tegen wijziging van de systematiek, die volgens de adverterende dokters meer dan 2500 keer werd getekend door collega's en ondersteuners, leverde niks op. Een kort geding is inmiddels aangespannen en dient op 10 februari.

Intussen willen de dokters Zilveren Kruis met de advertentie in de Volkskrant en het AD oproepen zich nu al meer van hun bezwaren aan te trekken. Aan de advertentie betaalden volgens de initiatiefnemers meer 270 ongeruste huisartsen mee.

De huidige vergoeding voor de praktijkondersteuners rustte volgens een van de boze huisartsen, Kees Sikkel uit Haarlem, tot nog toe op twee pijlers: een vast bedrag per chronische patiënt plus een bedrag voor alle ingeschreven patiënten van de praktijk. Dat laatste gaat, als het aan Zilveren Kruis ligt, nu omlaag. "De praktijkondersteuners moeten dat nu compenseren met losse vergoedingen per verrichting, bijvoorbeeld het uitspuiten van oren", legde Sikkel eerder uit.

Volgens hem gaat dat in veel praktijken bij lange na niet lukken. Zijn eigen praktijk, met vier artsen in totaal, zou waarschijnlijk wel voor zo'n 35.000 euro de mist ingaan, vreest hij.

Volgens Zilveren Kruis worden de zaken er juist beter op. "Omdat de activiteiten van de praktijkondersteuners declarabel worden, kunnen ze de huisarts meer ondersteunen in de patiëntenzorg. Zo kunnen zij bijvoorbeeld huisbezoeken doen bij ouderen, spreekuren houden voor kleine klachten en allerlei technische handelingen uitvoeren", aldus een verklaring op de site.

En behalve chronische patiënten met diabetes, COPD of CVRM, kunnen zij ook mensen met andere zorgvragen helpen, aldus Zilveren Kruis eerder. Dit zal volgens de verzekeraar tot een verlaging van de werkdruk in de praktijken leiden.

Meer uit Binnenland

Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

3 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

4 uur geleden
Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

5 uur geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

5 uur geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

10 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

14 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

17 uur geleden