Huisarts mag abortuspil later pas voorschrijven
DEN HAAG (ANP) - Huisartsen mogen voorlopig nog geen abortuspillen voorschrijven aan zwangere vrouwen. Het was de bedoeling dat de nieuwe regel op 1 juli van dit jaar zou ingaan, maar dat heeft vertraging opgelopen. Door de val van het kabinet kost het meer tijd om de uitvoering ervan te regelen, laat het ministerie van Volksgezondheid vrijdag weten.
De Eerste Kamer had in december 2022 ingestemd met het voorstel, nadat de Tweede Kamer eerder al voor had gestemd. Huisartsen kunnen de pil straks verstrekken aan vrouwen die tot negen weken zwanger zijn. Het gaat om twee medicijnen die binnen enkele dagen moeten worden ingenomen. De zwangere vrouw neemt eerst een pil mifepriston in om de zwangerschap te beëindigen, en daarna vier pillen misoprostol om weeën op te wekken. Huisartsen zijn niet verplicht om de middelen te verstrekken, het valt onder extra zorg, dus ze mogen het weigeren.
De toenmalige zorgminister Ernst Kuipers had in december nog laten weten dat de wetswijziging waarschijnlijk op 1 juli zou ingaan, maar dat was "afhankelijk van de planning" van de zogeheten algemene maatregel van bestuur. Dat is een regeling waarin de wet verder wordt uitgewerkt. In de wet staat bijvoorbeeld dat alleen huisartsen met een scholing die abortuspillen mogen verstrekken, in de regeling staat aan welke eisen die opleiding moet voldoen. Ook staat er hoe huisartsen de abortus moeten registreren.
Het is nog niet duidelijk wanneer de abortuspil wel kan worden verstrekt. Het ministerie maakt dat later bekend. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is dit "niet voor 1 januari 2025". Tot die tijd mogen huisartsen geen abortuspillen verstrekken.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Om de filedruk op dinsdagen en donderdagen te verlichten, roept minister Barry Madlener (Infrastructuur) automobilisten op die dagen zoveel mogelijk de auto te laten staan tijdens de spits. Werknemers kunnen dan bijvoorbeeld thuis starten en later naar hun werk gaan, oppert de minister. Sinds corona wordt er meer thuisgewerkt, maar de meeste mensen gaan op dinsdag of donderdag nog wel naar kantoor.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de pas ingezworen Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident J.D. Vance gefeliciteerd met hun inauguratie. Schoof benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten een sterke historische band hebben en al lange tijd bondgenoten zijn.
9 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - De actie van Extinction Rebellion op het terrein van Tata Steel is afgelopen. De activisten zijn door de politie verplaatst naar een andere locatie. Ze zijn niet aangehouden. De activisten stonden op een "uiterst gevaarlijke locatie", liet een woordvoerder van Tata Steel weten. In het gebied rijden onder meer grote machines.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De herstart van de computersystemen en het onderwijs op de TU Eindhoven na de cyberaanval van vorige week verloopt "naar wens". De universiteit laat dat weten. Systemen werken weer naar behoren en studenten ondervinden volgens de TU "geen noemenswaardige hinder" meer.
10 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Een slepende juridische kwestie rond overheidssubsidies op grondaankopen door Natuurmonumenten en de twaalf Provinciale Landschappen wordt door een schikking definitief afgesloten. De organisaties die jarenlang de subsidies ontvingen, storten 80 miljoen euro in een fonds van de particuliere grondbezitters die het oneerlijk vonden dat zij geen aanspraak op die staatssteun hadden. Natuurmonumenten laat dat weten en noemt het goed nieuws voor de natuur en alle natuurliefhebbers.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Anouar T., hoofdverdachte in het hoger beroep over het faciliteren van de moord op advocaat Derk Wiersum, zegt dat er een "liquidatiedreiging vanuit de media" is op hem. Dat zou de directeur van de gevangenis waar hij zit, hem hebben laten weten. Het Openbaar Ministerie zegt van niets te weten, en ook niet dergelijke informatie vanuit de penitentiaire inrichting te hebben ontvangen.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Artsen zonder Grenzen wil helpen het gezondheidssysteem in Gaza snel weer op te bouwen. Volgens Karel Hendriks, directeur van AzG in Nederland, is de medische infrastructuur door de oorlog met Israël volledig ingestort. Ondanks de huidige wapenstilstand waarschuwt hij dat niet alles van de ene op de andere dag anders zal zijn.
14 uur geleden