Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huisarrest Turkse zangeres Gülsen opgeheven

Huisarrest Turkse zangeres Gülsen opgeheven

ISTANBUL (ANP/DPA) - De populaire Turkse zangeres Gülsen is weer vrij om te gaan en staan waar ze wil, mits ze maar in het land blijft. Haar huisarrest is opgeheven, liet haar advocaat maandag weten. Wel moet ze zich elke week een keer bij de politie melden.

Gülsen werd aangeklaagd wegens haar minachtende opmerkingen over religieuze scholen tijdens een concert in april. Op dat vergrijp staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar. De popster zei indertijd dat de "perversiteit" van een van haar collega's te wijten was aan de tijd die hij doorbracht op een Imam Hatip-school. Deze staatsscholen leggen de nadruk op religieuze opvoeding. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was er ooit leerling.

Critici stellen dat deze groeiende vorm van onderwijs een poging van de overheid is Turkije verder te islamiseren. De scheiding van kerk en staat is vastgelegd in de Turkse grondwet. Gülsen heeft zich verontschuldigd voor haar uitlating en gezegd dat het een grapje was. Haar proces begint op 21 oktober. Haar arrestatie leidde tot grote consternatie onder collega-artiesten en in de internationale gemeenschap.

Meer uit Buitenland

Olie op stranden Singapore na ongeluk met Nederlands schip

SINGAPORE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Meerdere stranden in Singapore zijn zaterdag gesloten door een olielek. Het lek ontstond een dag eerder na een aanvaring tussen het baggerschip Vox Maxima, dat onder Nederlandse vlag vaart, en een ander schip.

17 minuten geleden
Scholz: vredesvoorstel van Poetin was niet serieus

ROME (ANP/RTR) - Het jongste vredesvoorstel van de Russische president Vladimir Poetin over Oekraïne was niet "serieus" en is daarom niet besproken door de leiders van de G7-landen, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Hij deed zijn uitspraken in Italië, waar de G7-top plaatsvindt, vlak voor zijn vertrek naar de vredestop voor Oekraïne in Zwitserland.

1 uur geleden
Complotdenker Alex Jones moet bezittingen verkopen

HOUSTON (ANP) - Bijna alle bezittingen van complotdenker en mediapersoonlijkheid Alex Jones gaan onder de hamer. Een rechter in Texas besloot vrijdag dat alle eigendommen van Jones moeten worden verkocht zodat hij een zo groot mogelijk deel van de schadevergoeding kan betalen die hem is opgelegd voor zijn beweringen over een schietpartij op een basisschool. In de wet in Texas is vastgelegd dat hij het huis waarin hij woont wel mag houden.

5 uur geleden
Zwitserse vredestop voor Oekraïne gedomineerd door afwezigen

BÜRGENSTOCK (ANP) - In Zwitserland begint een tweedaagse vredestop voor Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt daar steun te vergaren voor zijn visie over hoe de oorlog met Rusland beëindigd moet worden. Er komen delegaties van zeker negentig landen en organisaties, maar vooraf ging het vooral over de landen en leiders die er niet zullen zijn.

6 uur geleden
Zes doden bij Oekraïense aanvallen Belgorod

BELGOROD (ANP) - Bij Oekraïense aanvallen in de regio Belgorod zijn vrijdag volgens Rusland zes mensen omgekomen. Vier van hen zijn onder het puin gehaald in de grensplaats Sjebekino, waar een flatgebouw deels instortte na beschietingen.

6 uur geleden
President Ramaphosa herkozen en gaat verder met brede coalitie

KAAPSTAD (ANP) - Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft zoals verwacht president Cyril Ramaphosa met een grote meerderheid herkozen als staatshoofd. De voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) kreeg ook brede steun buiten zijn eigen ANC dat 159 van de 400 zetels heeft. Ramaphosa behaalde 283 stemmen, zijn tegenstander Julius Malema van de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) kwam uit op 44 stemmen.

8 uur geleden
Tijdelijke pier Gaza weggesleept vanwege weersomstandigheden

GAZA-STAD (ANP) - De pier die wordt gebruikt om hulp te leveren aan Gaza, wordt tijdelijk verplaatst naar een Israëlische haven om het bouwwerk te beschermen tegen verwacht slecht weer in het gebied. Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag laten weten.

9 uur geleden