Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huis VS stuurt aanklachten tegen Trump naar Senaat

Huis VS stuurt aanklachten tegen Trump naar Senaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stuurt de aanklachten tegen president Donald Trump naar de Senaat. Afgevaardigden in het door Democraten gedomineerde Huis stemden daar met 228 tegen 193 stemmen mee in.

De Democraten beschuldigen Trump van machtsmisbruik en belemmering van het Congres. Hij zou Oekraïne hebben gevraagd een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden. Het Witte Huis weigerde daarna getuigen en documenten beschikbaar te stellen aan parlementariërs die dat onderzochten.

Voorzitter Nancy Pelosi van het Huis maakte eerder op de dag bekend wie als aanklagers gaan optreden in het afzettingsproces. De Democraat Adam Schiff komt aan het hoofd te staan van het zevenkoppige team van zogeheten impeachmentmanagers.

Nooit eerder afzetting

Het Witte Huis verwacht dat Trump in de Senaat snel zal worden vrijgesproken, zegt een anonieme regeringsfunctionaris. "Ik denk dat het erg onwaarschijnlijk is dat het langer gaat duren dan twee weken." In de Senaat heeft de Republikeinse partij van Trump de meeste zetels. De senatoren gaan in het proces optreden als juryleden.

Het Amerikaanse Congres heeft nog nooit een president afgezet. Richard Nixon besloot tijdens het Watergateschandaal zelf op te stappen. Pogingen Bill Clinton en Andrew Johnson uit hun ambt te zetten via een afzettingsproces mislukten. Het kwam in de Senaat niet tot een veroordeling.

De aanklachten tegen Trump worden naar verwachting op donderdag voorgelezen in de Senaat. Daar is een tweederdemeerderheid nodig om hem te veroordelen. De president noemt het proces een "heksenjacht" door politieke tegenstanders.

Meer uit Buitenland

Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

47 minuten geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

2 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

2 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

3 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

4 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

4 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

4 uur geleden