Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huis VS keurt militair hulppakket Oekraïne van 40 miljard goed

Huis VS keurt militair hulppakket Oekraïne van 40 miljard goed

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag (lokale tijd) een militair hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar (ongeveer 38 miljard euro) goedgekeurd om Oekraïne te steunen in zijn strijd tegen de Russische invasie. De maatregel kreeg met 368 stemmen voor en slechts 57 tegen overweldigende steun. De verwachting is daarom dat ook de Senaat, die donderdag stemt, het voorstel in grote meerderheid zal aannemen.

Het door het Huis goedgekeurde Oekraïne-hulpplan gaat aanzienlijk verder dan de 33 miljard dollar waarom president Joe Biden verzocht had. Het totaal van de toegekende 40 miljard dollar komt neer op ruim 5 procent van het totale defensiebudget van de VS (782 miljard dollar). Het nieuwe pakket is exclusief de 4,5 miljard dollar aan "veiligheidshulp" die de VS sinds het aantreden van de regering-Biden aan Oekraïne heeft gegeven. Ongeveer 3,8 miljard daarvan is gegeven sinds de Russische invasie op 24 februari.

Het wetsvoorstel behelst onder meer 11 miljard dollar aan wapens en uitrusting die rechtstreeks vanuit Amerikaanse militaire voorraden aan Oekraïne worden overgedragen. Het pakket omvat ook bijna 20 miljard dollar voor het ministerie van Defensie. Het Pentagon zal dit bedrag grotendeels gebruiken om het Oekraïense leger te bewapenen. Nog eens 3,9 miljard wordt vrijmaakt voor meer troepeninzet en andere militaire operaties in Europa om de NAVO te versterken. Ook bevat de wet financiering voor diverse humanitaire programma's.

Meer uit Buitenland

Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

1 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

2 uur geleden
Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

6 uur geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

9 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

9 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

9 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

9 uur geleden