Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huis van Afgevaardigden VS onderzoekt topman posterijen

Huis van Afgevaardigden VS onderzoekt topman posterijen

WASHINGTON (ANP) - De toezichtcommissie van het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis in het Amerikaanse parlement, stelt een onderzoek in naar Louis DeJoy, de baas van staatspostbedrijf USPS, meldt The Washington Post. De Democraten, die in het Huis van Afgevaardigden in de meerderheid zijn, willen dat DeJoy direct op non-actief wordt gesteld na beschuldigingen van fraude met campagnegeld.

The Washington Post meldde eerder dat DeJoy zijn voormalige werknemers om donaties voor bevriende Republikeinse politici had gevraagd. Werknemers die een donatie deden, kregen dat geld vervolgens vergoed in de vorm van bonussen. Zulke campagnefinancieringspraktijken zijn in de Verenigde Staten bij federale wetgeving verboden.

Chuck Schumer, fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, riep maandag de openbaar aanklager in North Carolina al op om onderzoek naar DeJoy in te stellen. New Breed Logistics, DeJoy's voormalige bedrijf, heeft in die staat zijn hoofdkantoor. De praktijken waar DeJoy zich van zou hebben bediend, zijn ook strafbaar onder de wetgeving van North Carolina.

Topman

DeJoy ligt de afgelopen tijd onder het vergrootglas als topman van de posterijen in de VS. Omdat door de coronapandemie meer Amerikanen dan ooit in november hun stem per brief zullen uitbrengen, zal veel afhangen van de dienstverlening door USPS.

De Democraten menen dat bezuinigingsplannen bij de posterijen bedoeld zijn om de Republikeinen een voordeel te bezorgen in de verkiezingen. DeJoy, die met klem ontkent dat hij de verkiezingen probeert te saboteren, doneerde zelf meer dan 1,1 miljoen dollar aan de campagne van president Donald Trump.

De voorzitter van de toezichtscommissie in het Huis van Afgevaardigden, Carolyn Maloney, stelde maandagavond (plaatselijke tijd) dat DeJoy zich ook schuldig heeft gemaakt aan meineed tegenover de commissie. Vorige maand ontkende DeJoy nog dat hij bestuurders van zijn bedrijf een vergoeding had betaald voor donaties aan de campagne van president Donald Trump. "Ze hadden hem in de eerste instantie nooit moeten aannemen", aldus Maloney.

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

1 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

2 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

3 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

4 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

4 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

6 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

7 uur geleden