Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huis van Afgevaardigden stemt voor afzetten Trump, opnieuw

Huis van Afgevaardigden stemt voor afzetten Trump, opnieuw

WASHINGTON (ANP) - Een historische gebeurtenis in het Amerikaanse parlement. Voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis krijgt een president voor de tweede keer een afzettingsprocedure aan zijn broek.

Het Huis van Afgevaardigden van het parlement vindt dat president Donald Trump moet worden afgezet. De Republikein, nog een week in ambt, wordt beschuldigd van het aanzetten tot een opstand. Hij zou aanhangers hebben opgehitst het parlement in Washington te bestormen.

De stap van het Huis geldt als politiek signaal dat wat Trump heeft gedaan, echt niet door de beugel kan, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Verder werd benadrukt dat de parlementariërs zelf slachtoffer waren van de aanval door een meute en zich in veiligheid moesten brengen. Bij de bestorming vielen meerdere doden.

Volgende stap

Een meerderheid van het door Democraten gedomineerde Huis stemde voor een zogenoemde impeachment, onder wie ook tien Republikeinen. Een van hen was Liz Cheney, dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney onder president George W. Bush.

Om de president daadwerkelijk weg te krijgen, moet de Senaat akkoord gaan. In deze kamer van het parlement hebben de Republikeinen nu nog een meerderheid. Zij buigen zich op zijn vroegst volgende week over de volgende stap. Maar woensdag 20 januari volgt al de inhuldiging van president Joe Biden. Een daadwerkelijke afzetting van Trump is zo niet meer haalbaar. Maar de schande van twee impeachments zal aan hem blijven kleven, aldus Amerikaanse media.

Eerste poging strandde

Een Democratische afgevaardigde maakte nog eens duidelijk waarom president Trump meteen weg moet: "Er zijn momenteel meer troepen in Washington dan in Afghanistan. En ze zijn hier om ons te verdedigen tegen de opperbevelhebber, de president van de Verenigde Staten en zijn gepeupel." Alleen al in het parlement zijn duizenden leden van de nationale garde gestationeerd. Deze reservestrijdkrachten moeten een tweede bestorming voorkomen.

De eerste poging Trump af te zetten strandde vorig jaar in de Senaat. Trump werd toen machtsmisbruik en belemmering van het parlement ten laste gelegd. Hij zou zijn bevoegdheden hebben misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

'Naar schatting kwart besmettingen in België is Britse variant'

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Naar schatting komt een kwart van de vastgestelde besmettingen met het coronavirus in België door de besmettelijkere Britse variant. Dat heeft de Belgische professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) zondagmiddag gezegd in het VRT-journaal. Volgens hem is het onvermijdelijk dat de Britse mutatie van het virus ook in zijn land dominant zal worden.

2 minuten geleden
Ruim 3300 aanhangers Navalni opgepakt

MOSKOU (ANP/AFP) - Tijdens de betogingen ter ondersteuning van de gevangengenomen Kremlin-criticus Aleksej Navalni zaterdag in Rusland heeft de politie meer dan 3300 demonstranten gearresteerd. Dat meldt de protestmonitorgroep OVD-Info zondag.

4 uur geleden
Portugal kiest nieuwe president

LISSABON (ANP/DPA/BELGA) - In Portugal, dat bijzonder hard is getroffen door de coronapandemie, zijn zondagochtend de stembureaus opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Er zijn zeven presidentskandidaten, maar de zittende conservatieve president Marcelo Rebelo de Sousa is favoriet. Volgens opiniepeilingen kan de 72-jarige zo'n 70 procent van de stemmen behalen.

4 uur geleden
Flink minder dagelijkse coronadoden in Duitsland

BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal nieuwe coronadoden in Duitsland is het afgelopen etmaal flink lager dan op zaterdag. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 349 sterfgevallen tegen 879 een dag eerder.

7 uur geleden
Deel Chinese mijnwerkers na twee weken gered

PEKING (ANP/AFP/RTR) - Reddingswerkers hebben volgens Chinese staatsmedia zondag elf van de 22 Chinese mijnwerkers gered die al twee weken ondergronds vastzitten na een explosie in de goudmijn waarin ze aan het werk waren.

9 uur geleden
Grote en lange stroomstoring in Suriname

PARAMARIBO (ANP) - Grote delen van Suriname hebben zaterdagavond vier tot vijf uur zonder stroom gezeten. Oorzaak van de storing was een probleem op het netwerk van de stroomleverancier, de Elektriciteits Bedrijven Suriname (EBS). Dat heeft de lokale nieuwssite Starnieuws zaterdagavond gemeld.

10 uur geleden
Zware aardbeving op Antarctica nabij Chileense basis

SANTIAGO (ANP) - Op Antarctica heeft zaterdagavond (lokale tijd) een zware aardbeving met een kracht van 7 tot 7,1 plaatsgevonden, vlakbij de Chileense luchtmachtbasis Eduardo Frei. De Chileense autoriteiten hadden inwoners op Antarctica opgeroepen "de kust te verlaten" vanwege mogelijk tsunamigevaar, maar die waarschuwing werd later ingetrokken.

10 uur geleden