Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hugo de Jonge wil CDA-lijsttrekker worden

Hugo de Jonge wil CDA-lijsttrekker worden

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid doet een gooi naar het lijsttrekkerschap van het CDA. In een filmpje op Twitter kondigt hij aan dat hij de partij wil aanvoeren bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

De Jonge is als vicepremier een van de kopstukken van het CDA. Als minister van Volksgezondheid werd hij, naast premier Mark Rutte, het gezicht van de strijd tegen het coronavirus.

De 'coronaminister' gold dan ook als belangrijke kandidaat om de regeringspartij, die sinds het vertrek van Sybrand Buma geen leider heeft, te gaan aanvoeren. Het CDA heeft nu feitelijk geen politiek leider. Fractievoorzitter Pieter Heerma beschouwt zichzelf als 'tussenpaus' en behartigt vooral de lopende zaken.

Kind van Rotterdam

Geboren Zeeuw De Jonge identificeert zich vooral als 'kind van Rotterdam'. In de havenstad begon hij als leraar op een basisschool en was hij wethouder. Vanuit Rotterdam maakte hij donderdag ook bekend dat hij het CDA wil gaan leiden. Hij verwees daarbij onder meer naar de strijd die hij heeft aangebonden met eenzaamheid onder ouderen, en vooral naar zijn aandeel in het gevecht met de corona-epidemie de afgelopen maanden.

In een reeks interviews maakt de 42-jarige De Jonge duidelijk dat hij met het CDA de grote steden wil heroveren en in het politieke midden wil blijven. Hij laat doorschemeren minder op te hebben met de conservatievere koers die in eerdere jaren is ingeslagen. De aspirant-lijsttrekker wil het CDA "verder verbreden". Dat is de afgelopen jaren niet voldoende gelukt, stelt hij vast in het AD.

Hoekstra

Tot voor kort gold minister van Financiën Wopke Hoekstra als misschien nog wel grotere kanshebber op het lijsttrekkerschap. Eerder deze week liet Hoekstra weten zich toch niet kandidaat te stellen. Hij denkt dat hij als bestuurder beter tot zijn recht komt dan in de Kamer of in een verkiezingsdebat.

Ook staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft meermaals gezinspeeld op een gooi naar het lijsttrekkerschap. Het is nog onduidelijk of zij het tegen De Jonge opneemt.

Volgende generatie

Het partijbestuur draagt volgende week vrijdag een kandidaat voor. Dan kan er nog een tegenkandidaat opstaan. De CDA-leden kiezen vervolgens wie zij het lijsttrekkerschap toevertrouwen. Eerder gaf De Jonge te kennen weinig te voelen voor een leiderschapsstrijd.

Ferd Grapperhaus, een andere minister wiens naam de laatste weken viel, laat alvast weten de kandidatuur van De Jonge te steunen. "Voor mij is Hugo de volgende generatie", zegt Grapperhaus. "En die is nu aan zet."

Meer uit Politiek

Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

1 uur geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

1 uur geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

6 uur geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

9 uur geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

18 uur geleden
Aspirant-Eurocommissaris Hoekstra doet beloften op zoek naar steun

BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.

20 uur geleden
Kabinet laat niets heel van koopkrachtplannen Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt korte metten met de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. De moties die na de Algemene Politieke Beschouwingen zijn aangenomen en de begroting voor ruim 4,1 miljard euro moeten vertimmeren, zijn onvoldoende of niet deugdelijk gedekt. Het begrotingstekort zou bovendien boven de drie procent uitkomen, wat volgens Europese regels niet mag, schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Kamer.

21 uur geleden