
Hugo de Jonge weigert weggelakte passages openbaar te maken
DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) is hard in aanvaring gekomen met de Eerste Kamer. In een beslisnota over de invoeringsdatum van de Omgevingswet is een passage weggelakt. Ondanks herhaaldelijk aandringen door diverse fracties én een motie van de SP om onmiddellijk een ongelakte versie van het stuk naar de senaat te sturen, volhardt de minister in zijn weigering.
SP-senator Rick Janssen zei in het debat over de Omgevingswet dat De Jonge zich simpelweg aan artikel 68 van de grondwet moet houden: als een Kamerlid om informatie vraagt, moet hij deze krijgen. De minister beroept zich op het belang van de Staat om niet tegemoet te komen aan dit informatieverzoek van de Kamer.
De weggelakte passage is de weerslag van gesprekken die met senatoren zijn gevoerd in aanloop naar het debat van deze dinsdag, zei De Jonge. "Het politieke proces is het waard om beschermd te worden." Volgens hem gaat het niet om "spannende zinnen of opvattingen, maar het is ten principale niet aan mij om opvattingen van Kamerleden te openbaren".
Indringend
De Jonge heeft de afgelopen weken indringend gesproken met verschillende senatoren, in de hoop steun te vergaren om in juli een definitief besluit te nemen over de invoeringsdatum van de Omgevingswet op 1 januari 2023. Dat hebben ingewijden eerder bevestigd. De Eerste Kamer wil pas in oktober een beslissing nemen.
Volgende week stemt de senaat over een motie die door Theo Rietkerk van het CDA is ingediend, mede namens een ruime meerderheid van de Eerste Kamer. Daarin staat dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari het uitgangspunt is en blijft, maar wel onder de voorwaarde dat experts na onderzoek aangeven dat dit verantwoord is. Een belangrijk oordeel verwacht de senaat van het Adviescollege ICT-toetsing. Dat komt in oktober met een rapportage of het voor de wet cruciale digitale stelsel fatsoenlijk werkt. Dat is nu niet het geval.
Ruimtelijke ordening
De CDA-motie wordt gesteund door coalitiepartijen VVD, ChristenUnie en onder meer de oppositiepartijen Fractie Nanninga, PVV en SGP. Als de motie is aangenomen, biedt dat de uitvoerende partijen, zoals gemeenten, voldoende duidelijkheid om zich verder voor te bereiden op de wet, vindt de minister.
D66 steunt de motie niet, net zoals onder meer PvdA, GroenLinks, de SP en de Fractie Otten. Ook over de motie van de SP wordt volgende week gestemd.
De Omgevingswet bundelt tientallen wetten en regelingen op het gebied van ruimtelijke ordening, waardoor het onder meer makkelijker is om een vergunning aan te vragen en deze sneller te kunnen verlenen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 dagen geleden