Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hugo de Jonge weigert weggelakte passages openbaar te maken

Hugo de Jonge weigert weggelakte passages openbaar te maken

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) is hard in aanvaring gekomen met de Eerste Kamer. In een beslisnota over de invoeringsdatum van de Omgevingswet is een passage weggelakt. Ondanks herhaaldelijk aandringen door diverse fracties én een motie van de SP om onmiddellijk een ongelakte versie van het stuk naar de senaat te sturen, volhardt de minister in zijn weigering.

SP-senator Rick Janssen zei in het debat over de Omgevingswet dat De Jonge zich simpelweg aan artikel 68 van de grondwet moet houden: als een Kamerlid om informatie vraagt, moet hij deze krijgen. De minister beroept zich op het belang van de Staat om niet tegemoet te komen aan dit informatieverzoek van de Kamer.

De weggelakte passage is de weerslag van gesprekken die met senatoren zijn gevoerd in aanloop naar het debat van deze dinsdag, zei De Jonge. "Het politieke proces is het waard om beschermd te worden." Volgens hem gaat het niet om "spannende zinnen of opvattingen, maar het is ten principale niet aan mij om opvattingen van Kamerleden te openbaren".

Indringend

De Jonge heeft de afgelopen weken indringend gesproken met verschillende senatoren, in de hoop steun te vergaren om in juli een definitief besluit te nemen over de invoeringsdatum van de Omgevingswet op 1 januari 2023. Dat hebben ingewijden eerder bevestigd. De Eerste Kamer wil pas in oktober een beslissing nemen.

Volgende week stemt de senaat over een motie die door Theo Rietkerk van het CDA is ingediend, mede namens een ruime meerderheid van de Eerste Kamer. Daarin staat dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari het uitgangspunt is en blijft, maar wel onder de voorwaarde dat experts na onderzoek aangeven dat dit verantwoord is. Een belangrijk oordeel verwacht de senaat van het Adviescollege ICT-toetsing. Dat komt in oktober met een rapportage of het voor de wet cruciale digitale stelsel fatsoenlijk werkt. Dat is nu niet het geval.

Ruimtelijke ordening

De CDA-motie wordt gesteund door coalitiepartijen VVD, ChristenUnie en onder meer de oppositiepartijen Fractie Nanninga, PVV en SGP. Als de motie is aangenomen, biedt dat de uitvoerende partijen, zoals gemeenten, voldoende duidelijkheid om zich verder voor te bereiden op de wet, vindt de minister.

D66 steunt de motie niet, net zoals onder meer PvdA, GroenLinks, de SP en de Fractie Otten. Ook over de motie van de SP wordt volgende week gestemd.

De Omgevingswet bundelt tientallen wetten en regelingen op het gebied van ruimtelijke ordening, waardoor het onder meer makkelijker is om een vergunning aan te vragen en deze sneller te kunnen verlenen.

Meer uit Politiek

Kabinet gaat opvoersetjes e-bikes verbieden op de openbare weg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

22 uur geleden
Kamerleden boos na opmerking Baudet over 'op de bek slaan'

DEN HAAG (ANP) - Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) zijn tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum hard in aanvaring gekomen met Thierry Baudet (FVD). Ze stelden Baudet vragen over de donaties die zijn gedaan aan de stichting die de voorloper is van diens politieke partij. De radicaal-rechtse politicus voelde zich "in zijn eer aangetast" toen Paternotte zei dat de uitingen van FVD erg overeenkomen met de belangen van het Kremlin. "In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt", zei Baudet daarop.

23 uur geleden
Kabinet hoopt 'Beethoven-plan' voor ASML donderdag te presenteren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt donderdag de plannen te presenteren om te voorkomen dat chipmachinemaker ASML in het buitenland uitbreidt in plaats van hier. Het pakket met de naam Operatie Beethoven wordt als het goed is in de ministerraad van donderdag goedgekeurd. Maar veel is nog in beweging, zeggen bronnen na berichten hierover van verschillende media. Mogelijk worden zelfs donderdagochtend nog overleggen gevoerd met de regio.

23 uur geleden
Kamerleden D66 en GL-PvdA mogelijk doelwit Chinese phishingmails

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van D66 en GroenLinks-PvdA zijn mogelijk doelwit geweest van Chinese phishingmails, bevestigen de partijen na vragen hierover. De aan de Chinese overheid gelieerde hackgroep APT31 heeft in 2021 e-mails verstuurd met verdachte links naar leden van IPAC, een internationaal samenwerkingsverband dat beleid richting China afstemt.

1 dag geleden
Tweede Kamer wil plan voor als VS uit NAVO stappen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er een plan moet komen om voorbereid te zijn op een vertrek van de Verenigde Staten uit de NAVO. Bij de herverkiezing van Donald Trump als president is dat een groot risico, zeiden verschillende Kamerleden woensdag in debat met demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). Los daarvan moeten Nederland en andere NAVO-bondgenoten gaan voldoen aan de afgesproken norm, om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie te besteden, vindt een Kamermeerderheid.

1 dag geleden
Partijen praten zonder Yeşilgöz en Omtzigt over infrastructuur

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel praten woensdagochtend over infrastructuur. Niet alle partijleiders zijn zelf aangeschoven voor dat overleg, Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) laten secondanten het woord doen.

1 dag geleden
Kabinet wacht met nieuwe vergunning NPO, verlengt de huidige

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) geeft de NPO niet als gebruikelijk een nieuwe vergunning van vijf jaar als de oude afloopt in 2026. In plaats daarvan verlengt ze de vorige concessie met twee jaar, meldt een ingewijde na berichtgeving van RTL Nieuws.

1 dag geleden