Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hugo de Jonge stemt niet op CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra

Hugo de Jonge stemt niet op CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - Hugo de Jonge stemt deze maand niet op zijn partijgenoot en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Hij zal over twee weken zijn stem uitbrengen op zijn eigen politiek adviseur, Bart van den Brink. Dat zegt De Jonge maandagavond in het RTL-programma Jinek.

De coronaminister en CDA-vicepremier noemt Van den Brink "een geweldige vent, hij staat op nummer 22 op de Kamerlijst voor het CDA". De Jonge merkt in gesprek met Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda op dat hij maar "één stem kan uitbrengen, dus dat wordt Bart van den Brink".

Ferwerda vraagt De Jonge nog of het een "actie a la Ruud Lubbers en Hirsch Ballin is", een verwijzing naar hoe de vroegere CDA-premier zijn lijsttrekker en beoogde opvolger Elco Brinkman liet vallen en op Ernst Hirsch Ballin stemde, de nummer drie op de CDA-lijst van 1994.

Maar mensen moeten in de beslissing geen onmin lezen tussen hem en Hoekstra, aldus De Jonge. "Integendeel". Van den Brink "verdient het om de Kamer in te gaan, daar zou iedereen van opknappen. Dat is de reden dat ik op Bart stem".

De Jonge won vorig jaar de verkiezing om het lijsttrekkerschap van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij legde de taak uiteindelijk neer omdat deze niet te combineren was met zijn ministerschap en de bestrijding van de coronacrisis. Hoekstra nam de klus over, na aandringen vanuit de partij.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Flink reclame maken zodat zijn vriendje ook een lekker baantje krijgt. Hoezo vriendjes politiek
Hinkepink 1 maand geleden
Judassen in Pak

Meer uit Politiek

Top 50PLUS ruziet over wetsvoorstel rekenrente

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamerfractie van 50PLUS keert zich tegen de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij, omdat ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel over de rekenrente voor pensioenen. De nieuwe partijleider Liane den Haan wil dat wetsvoorstel niet meer indienen, waardoor de SP dit in de Tweede Kamer doet. De senaatsfractie steunt het voorstel nog wel, en vindt dat Den Haan "welke grip dan ook verliest op dit voor zijn achterban zo belangrijke onderwerp".

5 uur geleden
Informateur Tjeenk Willink ontmoet maandag nieuwe Kamervoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt maandagmiddag, om 15.00 uur, voor het eerst met de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). Vorige week sprak Tjeenk Willink alle leiders van partijen in de Tweede Kamer. Het is aan hem om te kijken of de vertrouwenscrisis op het Binnenhof op te lossen is.

5 uur geleden
VVD'er Dijkhoff gaat brood verdienen met kennis over campagnes

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD. Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op "gedragsinzicht, strategie en positionering". Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.

10 uur geleden
Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

2 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

2 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden