Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huawei-ruzie dreigt tussen China en Duitsland

Huawei-ruzie dreigt tussen China en Duitsland

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Wu Ken, de Chinese ambassadeur in Duitsland, zegt dat zijn land met tegenmaatregelen komt als de Duitsers techbedrijf Huawei uitsluiten als leverancier van apparatuur voor het 5G-netwerk. Dat besluit zou mogelijk gevolgen kunnen hebben voor de Duitse auto-industrie die jaarlijks miljoenen auto's verkoopt in China.

De Duitse overheid is bezig met het opstellen van veiligheidsregels voor 5G-netwerken. Het is onduidelijk of die regels zo worden opgesteld dat Huawei uitgesloten wordt. Dat bedrijf wordt door verschillende westerse landen beticht van te nauwe banden met de Chinese overheid. Die zou Huawei-apparatuur gebruiken om te spioneren in het Westen. "Als Duitsland een besluit neemt dat leidt tot uitsluiting van Huawei van de Duitse markt, dan zal dat gevolgen hebben", zei Wu Ken tijdens een bijeenkomst van de Duitse krant Handelsblatt. "De Chinese regering zal niet werkeloos toekijken."

De ambassadeur wijst erop dat de Duitse automobielindustrie vorig jaar goed was voor een kwart van de 28 miljoen auto's die in China zijn verkocht. "Kunnen we zeggen dat Duitse wagens niet langer veilig zijn omdat we nu in de positie zijn dat we onze eigen auto's kunnen produceren? Nee. Dat is puur protectionisme."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Opnieuw miljarden extra voor ondernemers, ook starters geholpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt opnieuw miljarden uit om ondernemers bij te staan tijdens de verlengde lockdown. Een aantal bestaande regelingen wordt uitgebreid, bevestigen ingewijden. Ook komt er toch een speciale regeling voor startende ondernemers, terwijl dit eerst nog niet lukte. Het demissionaire kabinet gaat ervan uit dat ruim 4,5 miljard gemoeid is met de uitbreiding van het steunpakket.

25 minuten geleden
AEX verder omhoog in afwachting rentebesluit ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag verder omhoog, na de opmars een dag eerder. De hoop dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden snel met zijn omvangrijke steunpakket van 1,9 biljoen dollar zal komen, bleef de stemming op de beursvloeren ondersteunen. Bij de bedrijven was PostNL in trek. De post- en pakketvervoerder bezorgde in coronajaar 2020 een recordaantal pakketten.

1 uur geleden
Schiphol-baas wil praktische oplossingen voor verscherping regels

DEN HAAG (ANP) - Schiphol-baas Dick Benschop vraagt het kabinet om een praktische oplossing te vinden zodat vrachtvervoer en noodzakelijke reizen naar toegestane bestemmingen mogelijk blijven. Dat meldde hij daags nadat bekend werd dat er per zaterdag vliegverboden gelden op passagiersvluchten vanuit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Ook moeten mensen die naar Nederland reizen voor het instappen een coronasneltest kunnen overleggen.

1 uur geleden
'Supermarktomzet schiet dankzij coronacrisis door de 45 miljard'

ZALTBOMMEL (ANP) - Supermarkten hebben mede dankzij de coronacrisis vorig jaar een recordomzet gedraaid van net boven de 45 miljard euro. Volgens onderzoeksbureau IRI gaat het om een plus van dik 11 procent vergeleken met een jaar eerder.

1 uur geleden
Staatsschulden eurolanden stevig omhoog door coronasteun

LUXEMBURG (ANP) - De staatsschulden van landen in de eurozone zijn in het derde kwartaal van vorig jaar opnieuw opgelopen. De reden daarvoor is te vinden in de coronacrisis, die de landen dwingt om veel geld uit te trekken om de economie te ondersteunen. Eind september was de totale staatsschuld van de eurolanden 11,1 biljoen euro, becijferde het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat is 200 miljard euro meer dan eind juni.

1 uur geleden
'ABN AMRO en NN leverden in 2020 beste prestaties voor beleggers'

DEN HAAG (ANP) - ABN AMRO en NN hebben het afgelopen jaar het beste gepresteerd voor particuliere beleggers. Dan gaat het niet alleen om rendement, maar ook om gebruiksvriendelijkheid of innovatie, meldt beleggersplatform IEX.

1 uur geleden
Eindhovense staakstraat voor betere metaal-cao

EINDHOVEN (ANP) - Stakende werknemers van DAF Trucks en ASML leverden donderdagochtend op een parkeerplaats in Eindhoven vanuit hun auto's stakingsformulieren in bij provisorisch ingerichte hokjes. Daarin zaten leden van de vakbonden die de formulieren in ontvangst namen. Volgens de bonden doen zo'n duizend werknemers van beide bedrijven mee aan de 48-uursstaking. Van 09.00 uur tot 15.00 uur geven ze vanuit hun auto hun stakingsformulier af op de speciaal ingerichte parkeerplaats. Een unicum.

2 uur geleden