Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huawei profiteert van lagere verkopen iPhones in China

Huawei profiteert van lagere verkopen iPhones in China

SHENZHEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Chinese techconcern Huawei heeft vorig jaar geprofiteerd van de zwakkere verkopen van de iPhone van Apple op de grote Chinese markt en van de lancering van zijn nieuwe smartphone Mate 60 Pro. Mede daardoor wist Huawei de winst fors op te voeren, ondanks de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf wegens verdenking van spionage voor de Chinese overheid.

De nettowinst van het in Shenzhen gevestigde Huawei bedroeg vorig jaar 87 miljard yuan (11,2 miljard euro). Dat is meer dan een verdubbeling van de winst vergeleken met een jaar eerder. De omzet ging met bijna 10 procent omhoog tot omgerekend ruim 90 miljard euro.

Huawei zorgde in augustus vorig jaar voor opschudding in Washington met de lancering van de Mate 60 Pro. Die smartphone maakt gebruik van technologie die de Amerikanen juist uit de handen van China proberen te houden. De Amerikaanse overheid startte daarop een officieel onderzoek naar de geavanceerde, in China gemaakte chip die wordt gebruikt in de telefoon van Huawei.

Spionage

Die nieuwe populaire smartphone zorgde ook voor goede verkopen in China. Apple kampt daar juist met tegenwind door de felle concurrentie van onder meer Huawei en met een verbod voor Chinese overheidsmedewerkers om iPhones mee te brengen naar het werk.

Huawei is verder ook een belangrijke leverancier van apparatuur voor telecomnetwerken. Verder maakt het concern ook steeds meer werk van cloud computing. Daarbij snoept Huawei marktaandeel af van Chinese concurrenten als Alibaba en Tencent.

Huawei heeft sinds 2019 te maken met handelsbeperkingen die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. Washington beticht Huawei en andere Chinese techbedrijven ervan via achterdeurtjes in hun technologie spionage mogelijk te maken, iets wat Huawei altijd ontkent. Ook Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Zweden hebben het gebruik van telecomapparatuur van Huawei verboden of beperkt. In Nederland levert Huawei geen kernapparatuur meer voor 5G-netwerken.

Meer uit Financieel

Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

18 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

1 dag geleden