Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Huawei hard geraakt door sancties VS'

'Huawei hard geraakt door sancties VS'

HILVERSUM (ANP) - De Chinese techgigant Huawei wordt opnieuw hard geraakt door Amerikaanse sancties, zo bericht de NOS zaterdag. Het bedrijf, dat de afgelopen jaren op de smartphonemarkt steeds populairder is geworden, krijgt vanaf komende dinsdag geen geavanceerde chips meer. Dat kan gevolgen hebben voor het 5G-netwerk en voor de verkoop van smartphones.

Het is fabrikanten die werken met Amerikaanse apparatuur of software verboden om te produceren voor de Chinese techgigant. Eerder moest Huawei het al zonder Googles downloadwinkel Play Store stellen, waardoor de telefoons minder interessant werden voor de westerse markt. De NOS baseert zich onder meer op een tech-analist van ING en deskundigen van onderzoeksbureau Telecompaper en techwebsite Tweakers.

Tech-analist Marc Hesselink (ING) zegt dat het bedrijf een onzekere tijd tegemoet gaat omdat de ontwikkeling van computerchips steeds verder gaat en geavanceerder wordt, "maar die chips gaat het bedrijf niet krijgen". Dat levert volgens hem ook bij de ontwikkeling van 5G zonder de nieuwste technologie problemen op

Trump

De sancties worden ingevoerd op last van de Amerikaanse president Donald Trump, die vreest dat Huawei vanwege de band met de Chinese overheid spionage-activiteiten kan uitvoeren.

Volgens Telecompaper en Tweakers neemt het marktaandeel van Huawei op de Nederlandse markt af, meldt de NOS.

Gebruik

Huawei zegt in een uitgebreide, schriftelijke verklaring onder meer dat de beperkingen die zijn opgelegd voor het gebruik van Amerikaanse technologie en software om halfgeleiders in het buitenland te ontwerpen en te produceren "arbitrair en schadelijk" zijn. Huawei zegt dat de handelsbeperkingen gebaseerd zijn "op valse en ongefundeerde beschuldigingen".

Daarnaast stelt het bedrijf dat "Europese en Nederlandse beleidsmakers onder grote druk staan van de VS om Huawei te beperken in zijn deelname aan de Europese markten voor 5G. Als gevolg daarvan hebben we te maken met een steeds moeilijker ondernemingsklimaat. We zijn momenteel bezig met een uitgebreide beoordeling van de situatie en de impact op ons bedrijf".

Meer uit Financieel

Aandacht voor Shell op Damrak na productieverlaging OPEC+

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Shell. Het olie- en gasconcern profiteert mogelijk van de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Die gingen maandag verder omhoog nadat Saudi-Arabië tijdens de vergadering van oliekartel OPEC+ besloot om de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten. Het gehele oliekartel en zijn bondgenoten willen daarnaast volgend jaar minder olie gaan produceren.

25 minuten geleden
Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

1 uur geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

7 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

13 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

16 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

21 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

22 uur geleden