Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huawei geeft details prijs van eigen besturingssysteem

Huawei geeft details prijs van eigen besturingssysteem

SHENZEN (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese techfabrikant Huawei heeft langverwachte details onthuld van zijn HarmonyOS-software. Met dit besturingssysteem wil het bedrijf een centrale rol gaan spelen in een markt die tot nu toe wordt gedomineerd door Android van Google en iOS van Apple. De Chinezen presenteerden woensdag ook de eerste tablets die draaien op het systeem.

HarmonyOS is ontworpen om te werken met smartphones en tal van andere apparaten. Aangesloten gadgets moeten gecombineerd kunnen worden als een "super device", zoals Huawei het noemt. Het bedrijf demonstreerde deze 'multi-device-functionaliteit' als een van de mogelijkheden van HarmonyOS. Huawei is van plan om zijn nieuwe platform uit te bouwen tot een 'hub' die veel hardware verbindt, van oordopjes tot slimme auto's.

Het plan voor een eigen besturingssysteem dateert al uit 2016, maar werd versneld nadat Washington Huawei op de zwarte lijst plaatste vanwege vermeende spionagepraktijken. Door de sancties had Huawei geen toegang meer tot essentiële mobiele chipsets en belangrijke Google-diensten.

Gadgets

Huawei zegt geen kopie te willen zijn van iOS of Android, omdat dit geen waarde zou hebben voor klanten en app-ontwikkelaars. De onderneming denkt dat de mobiele-internetindustrie die hangt aan smartphones net als andere industrieën verzadigd zal raken.

Huawei introduceerde enkele gadgets die draaien op het eigen HarmonyOS. Het bedrijf beloofde ook dat het besturingssysteem de apparaten in staat zal stellen om gegevens te delen met andere Huawei-apparaten, maar ook die van derden.

Behalve de tablets kondigde Huawei ook de komst aan van nieuwe smartwatches die draaien op het eigen systeem.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

3 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

3 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

4 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

7 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

7 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

7 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

8 uur geleden