Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Huawei geeft details prijs van eigen besturingssysteem

Huawei geeft details prijs van eigen besturingssysteem

SHENZEN (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese techfabrikant Huawei heeft langverwachte details onthuld van zijn HarmonyOS-software. Met dit besturingssysteem wil het bedrijf een centrale rol gaan spelen in een markt die tot nu toe wordt gedomineerd door Android van Google en iOS van Apple. De Chinezen presenteerden woensdag ook de eerste tablets die draaien op het systeem.

HarmonyOS is ontworpen om te werken met smartphones en tal van andere apparaten. Aangesloten gadgets moeten gecombineerd kunnen worden als een "super device", zoals Huawei het noemt. Het bedrijf demonstreerde deze 'multi-device-functionaliteit' als een van de mogelijkheden van HarmonyOS. Huawei is van plan om zijn nieuwe platform uit te bouwen tot een 'hub' die veel hardware verbindt, van oordopjes tot slimme auto's.

Het plan voor een eigen besturingssysteem dateert al uit 2016, maar werd versneld nadat Washington Huawei op de zwarte lijst plaatste vanwege vermeende spionagepraktijken. Door de sancties had Huawei geen toegang meer tot essentiële mobiele chipsets en belangrijke Google-diensten.

Gadgets

Huawei zegt geen kopie te willen zijn van iOS of Android, omdat dit geen waarde zou hebben voor klanten en app-ontwikkelaars. De onderneming denkt dat de mobiele-internetindustrie die hangt aan smartphones net als andere industrieën verzadigd zal raken.

Huawei introduceerde enkele gadgets die draaien op het eigen HarmonyOS. Het bedrijf beloofde ook dat het besturingssysteem de apparaten in staat zal stellen om gegevens te delen met andere Huawei-apparaten, maar ook die van derden.

Behalve de tablets kondigde Huawei ook de komst aan van nieuwe smartwatches die draaien op het eigen systeem.

Meer uit Financieel

Oliewerkers boorplatformen BP in Noordzee zien af van staking

LONDEN (ANP/RTR) - Werknemers die werken voor een onderaannemer op olie- en gasboorplatformen van het Britse BP in de Noordzee hebben een geplande staking afgeblazen. Dat meldde vakbond Unite. Volgens de bond krijgen zij van hun werkgever Sparrows Offshore Services drie weken extra aan betaald verlof.

35 minuten geleden
Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

59 minuten geleden
Banken grote winnaars op aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Europese banken hebben dinsdag een van hun beste handelsdagen van dit jaar op de aandelenbeurzen gehad, met forse winsten voor onder andere ING en ABN AMRO in Amsterdam. Grote financieel dienstverleners wonnen aan waarde na sussende woorden van toezichthouders, die stelden dat risicovollere schuldpapieren van banken die onder hun toezicht staan niet zomaar waardeloos worden. Verwarring over de volledige afschrijving van bepaalde obligaties van het in problemen geraakte Credit Suisse zorgde begin deze week nog voor onzekerheid.

1 uur geleden
ECB: geen beperkingen bij dividenduitkeringen banken

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan vanwege de recente onrust in de financiële sector beperkingen op te leggen bij het uitkeren van dividend en aandeleninkoopprogramma's van banken. Dat zei Andrea Enria, die bij de ECB gaat over bankentoezicht in het Europees Parlement.

1 uur geleden
Rusland produceert minder olie tot eind juni

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Rusland zal tot zeker eind juni van dit jaar minder olie produceren, meldt de Russische vicepremier Alexander Novak dinsdag aan lokale media. Het is een reactie van Rusland op sancties vanuit westerse landen, waaronder een importverbod van de Europese Unie voor olie die wordt vervoerd met tankers. Daarmee wil het Westen de olie-inkomsten voor Moskou verminderen vanwege de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Honderden aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - In totaal hebben 364 ondernemers dinsdag een aanvraag ingediend bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling ging dinsdagochtend om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten.

2 uur geleden
Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

BERLIJN (ANP) - Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

2 uur geleden