Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

HSBC hervat dividenduitkering na ruime verdubbeling winst

HSBC hervat dividenduitkering na ruime verdubbeling winst

LONDEN (ANP/AFP) - HSBC gaat zijn aandeelhouders weer belonen met dividend. De in Londen gevestigde bank die het gros van zijn geld in Azië verdient, wist in de eerste helft van dit jaar zijn winst ruimschoots te verdubbelen, geholpen door de lopende herstructurering en ingezette strategie. HSBC richt zich daarbij meer en meer op de Aziatische markt.

De gerapporteerde winst na belastingen steeg met 5,3 miljard dollar (4,4 miljard euro) tot 8,4 miljard dollar. Daarmee overtrof de bank de verwachtingen van marktkenners. Het resultaat betekende ook een opsteker voor de bank, die een tumultueus 2020 kende als gevolg van de coronacrisis en geopolitieke spanningen. Dat alles zorgde vorig jaar voor een winstval van 30 procent.

De bank hoefde nu minder geld opzij te zetten om eventuele verliezen mee op te kunnen vangen. Dat zorgde ervoor dat ook de Europese en Amerikaanse divisie van de bank erin slaagden om winstgevend te zijn. De laatste jaren presteerden deze afdelingen juist ondermaats.

Interim-dividend

HSBC belooft een interim-dividend van 0,07 dollar per aandeel te betalen over de eerste helft van het jaar. Britse toezichthouders hebben vorig jaar banken nog bevolen dividendbetalingen op te schorten om er zeker van te zijn dat de instellingen voldoende geld in kas hielden om de impact van de crisis te kunnen opvangen. Deze maatregel werd onlangs versoepeld.

HSBC is een van de grootste uitbetalers van dividend in het Europese bankwezen. De verwachting is dat de bank hiervoor meer geld opzij zal zetten dan al zijn concurrenten.

De bank is eerder al begonnen met een drastische herstructurering. Daarbij moet het personeelsbestand met ongeveer 35.000 inkrimpen om de kosten te drukken. Verder concentreert de bank zich op de meest winstgevende gebieden: Azië en het Midden-Oosten.

Meer uit Financieel

FNV: pervers financieel spel over ruggen medewerkers Big Bazar

UTRECHT (ANP) - De eigenaren van Big Bazar en moederbedrijf Mirage Retail Group spelen een pervers financieel spel ten koste van de medewerkers, zegt FNV-bestuurster Linda Vermeulen nadat Big Bazar dinsdag failliet is verklaard. De ongeveer 1300 medewerkers van de koopjesketen zijn daarmee waarschijnlijk hun baan kwijt.

58 minuten geleden
Tesla omlaag op Wall Street na nieuws Europese Commissie

NEW YORK (ANP) - Tesla hoorde dinsdag bij de verliezers op de Amerikaanse beurzen. Beleggers verwerkten nieuws dat de Europese Commissie, naast Chinese autofabrikanten, ook wil onderzoeken in hoeverre Tesla en Europese automakers oneerlijke subsidies ontvangen in de elektrische auto-industrie in China.

1 uur geleden
Britse waterbedrijven moeten klanten 114 miljoen pond terugbetalen

LONDEN (ANP/RTR) - Verschillende waterbedrijven in het Verenigd Koninkrijk moeten hun klanten 114 miljoen pond (omgerekend 131 miljoen euro) terugbetalen. De bedrijven uit Engeland en Wales hebben bepaalde doelstellingen niet gehaald, meldt toezichthouder Ofwat dinsdag. De terugbetaling zal met de waterrekeningen van volgend jaar worden verrekend.

2 uur geleden
Touroperator Vacansoleil op rand van faillissement

EINDHOVEN (ANP) - Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

2 uur geleden
Prijsstijgingen landbouwproducten in EU zwakken af

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen van landbouwproducten in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal van dit jaar veel minder sterk gestegen. De wereldmarkt komt tot bedaren na de scherpe prijsstijgingen van de afgelopen tijd, maakt het Europese statistiekbureau Eurostat op uit de cijfers.

3 uur geleden
Reuters: Fransen beoordelen update om stralingsprobleem iPhone 12

PARIJS (ANP) - De Franse overheid beoordeelt een software-update voor de iPhone 12 die Apple beschikbaar stelt, meldt persbureau Reuters op basis van een ingewijde. Onlangs stelde een toezichthouder in Frankrijk vast dat de elektromagnetische straling van dit type smartphone te hoog is, waarna een tijdelijk verkoopverbod inging. De update die nu bij het ministerie voor Digitale Zaken voorligt, moet dit probleem verhelpen.

3 uur geleden
EU-chef: ook Tesla onderzoeken op Chinese subsidies stekkerauto's

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil, naast Chinese autofabrikanten, ook onderzoeken in hoeverre Tesla en Europese automakers oneerlijke subsidies ontvangen in de elektrische auto-industrie in China. Dat zegt Eurocommissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis, in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Brussel kondigde het onderzoek eerder deze maand aan, uit angst dat de financiële steun nadelig kan zijn voor de Europese industrie.

4 uur geleden