Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

HRW: executies en martelingen door Russische soldaten

HRW: executies en martelingen door Russische soldaten

KIEV (ANP) - Russische soldaten hebben zich in het noordoosten van Oekraïne schuldig gemaakt aan standrechtelijke executies van burgers, aan martelingen en aan andere mogelijke oorlogsmisdrijven, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) woensdag. De misdaden zijn begaan in de eerste maand van de oorlog, die begon op 24 februari.

Medewerkers van de organisatie bezochten in april zeventien dorpen en kleine steden in de regio's Kiev en Tsjernihiv en spraken met 65 getuigen. Ze telden 22 standrechtelijke executies, negen andere moorden, zes verdwijningen en zeven gevallen van marteling. Bijna alle slachtoffers waren burgers. Ook vertelden 21 mensen dat ze wederrechtelijk en in erbarmelijke omstandigheden waren vastgehouden.

In het plaatsje Jahidne, niet ver van Tsjernihiv, vertelden dorpelingen dat meer dan 350 inwoners 28 dagen waren vastgehouden in de kelder van een school. Onder hen waren minstens 70 kinderen, aldus HRW. Er was geen frisse lucht, geen ruimte om te liggen en mensen moesten hun behoefte doen in emmers. Volgens de ooggetuigen werden alle kinderen ziek en hadden mensen wonden van het doorliggen. Ook zouden tien mensen in de kelder zijn gestorven. De medewerkers van HRW noteerden soortgelijke verhalen in andere dorpen.

Gerechtigheid

"Het wordt steeds duidelijker dat Oekraïense burgers in de door Russische troepen bezette gebieden afgrijselijke beproevingen hebben doorstaan", aldus Giorgi Gogia van HRW. "We moeten alle stappen nemen om te verzekeren dat zij die geleden hebben in de nabije toekomst gerechtigheid krijgen."

In Kiev begint woensdag de eerste rechtszaak tegen een Russische soldaat voor oorlogsmisdaden. De soldaat wordt ervan beschuldigd een burger te hebben doodgeschoten.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

3 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

5 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

5 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

5 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

6 uur geleden
Berlijn gaat voor miljarden raketafweersystemen van Israël kopen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse en Israëlische ministers van Defensie, Boris Pistorius en Yoav Galant, hebben in Berlijn een verklaring getekend voor de koop van Israëlisch-Amerikaanse Arrow 3 raketafweersystemen. Het gaat volgens de Israëlische defensie-industrie om ruim 4 miljard euro en is voor Israël de grootste wapendeal ooit.

6 uur geleden
Britse acteur Michael Gambon (82) overleden

LONDEN (ANP) - De Iers-Britse acteur Michael Gambon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. De acteur was bij het grote publiek het meest bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in zes Harry Potter-films. Gambon nam de rol na twee films over van acteur Richard Harris, toen deze onverwacht overleed.

6 uur geleden