Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hotelgroep Accor verdubbelt omzet door herstel coronacrisis

Hotelgroep Accor verdubbelt omzet door herstel coronacrisis

PARIJS (ANP/RTR) - Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wist de omzet vorig jaar bijna te verdubbelen dankzij het sterke herstel van de coronacrisis. Na twee zware jaren waarin de hotelsector werd getroffen door reisbeperkingen en lockdowns vanwege de pandemie werden er weer fors meer overnachtingen geboekt bij het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure.

De prestaties van de Accor-hotels overtroffen in de tweede jaarhelft in bijna alle regio's de resultaten van 2019, het laatste jaar voor de uitbraak van de pandemie. Alleen Azië werd tot het einde van het jaar getroffen door het strikte coronabeleid van China. Daar liggen de prestaties nog steeds aanzienlijk onder het niveau van 2019. De Aziatische regio was voor de pandemie de op een na grootste markt van Accor, dat ook in Nederland tientallen vestigingen heeft.

De hotelgroep is wel optimistisch over dit jaar en verwacht dat de Chinese reizigers zullen terugkeren nu de coronamaatregelen in dat land zijn losgelaten. De groep verwacht dat de inkomsten per beschikbare kamer in 2023 met 5 tot 9 procent zullen stijgen. In 2022 lagen de inkomsten per beschikbare kamer, een belangrijke graadmeter voor de prestaties van de hotelsector, al 2 procent boven het niveau van 2019.

Omzet gestegen

De omzet steeg vorig jaar tot 4,2 miljard euro, van 2,2 miljard euro een jaar geleden. Zonder de effecten van bijvoorbeeld overnames groeide de omzet met 80 procent. Ten opzichte van 2019 namen de opbrengsten met 4 procent toe. Het herstel werd voornamelijk gedreven door binnenlandse gasten, met niveaus die hoger waren dan in 2019. Het aantal internationale reizigers is nog niet terug op het niveau van 2019. Ook de hogere prijzen voor hotelovernachtingen droegen bij aan de omzetgroei.

Het bedrijfsresultaat voor aftrek van belastingen, afschrijvingen en eenmalige posten kwam uit op 675 miljoen euro, tegen 22 miljoen euro een jaar eerder. Netto was sprake van een winst van 402 miljoen euro, tegen 85 miljoen euro in 2021. In 2022 opende Accor 299 hotels, wat overeenkomt met 43.000 kamers. Eind december had de groep 5445 hotels met in totaal 802.269 kamers.

Meer uit Financieel

AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

2 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

2 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

3 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

3 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

4 uur geleden
Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

5 uur geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

6 uur geleden