Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horecaondernemers: vroegere sluiting maakt cafés kapot

Horecaondernemers: vroegere sluiting maakt cafés kapot

AMSTERDAM (ANP) - Het voornemen van een verplichte horeca-sluitingstijd van 01.00 uur in de Randstad zet kwaad bloed bij horeca-eigenaren. Om te overleven zijn veel horecazaken afhankelijk van de weekenden, en dus van het late tijdslot. Volgens horeca-ondernemers kan dit het einde betekenen voor een groot aantal cafés.

Herman Hell, eigenaar van twaalf horecazaken in de regio Rotterdam, wijst op het belang van het tijdblok van 10.00 tot 02.00 uur: "Door de coronacrisis werken en lunchen mensen thuis, dus moeten de horeca het hebben van diner en avondbezoek. Als het licht al om middernacht aan gaat, zullen mensen 's avonds wegblijven omdat ze alweer na anderhalf uur weg worden gestuurd."

Won Yip, horecamagnaat in Amsterdam en investeerder, beaamt dat: "Veel kroegen zijn afhankelijk van de weekenden en dus van de uren na middernacht. Na een half jaar coronacrisis staan veel bedrijven op wankelen. De registratieplicht bracht een hoop rompslomp met zich mee, en nu deze maatregelen weer. Het probleem van de besmettingen los je hier niet mee op en de horeca gaat kapot."

Niet blij

Horeca-ondernemer en voorzitter van de Haagse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Horeca, Maarten Hinloopen, is ook niet blij met het voornemen van vroege sluiting: "Het is volkomen onzin. De maatregel zal eerder contraproductief werken, want jongeren gaan thuis geen boek lezen. In de horeca moedigen we jongeren aan om afstand te houden en bij een waarschuwing doen ze dat ook. Dat gebeurt bij privéfeesten natuurlijk niet. Ook zitten jongeren thuis vaak in kleine ruimtes op elkaar. Ze kunnen de horeca beter juist ruimere openingstijden geven om controle te krijgen over de besmettingen."

Hell vult aan dat de overheid volgens hem een "obsessie met de horeca heeft, terwijl de oplossing juist bij de horeca ligt".

Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) omschreef de nieuwe coronamaatregelen donderdag al als "symboolpolitiek" van het kabinet om daadkrachtig over te komen. Ook verwacht hij dat de maatregelen juist tot verstoring van de openbare orde leiden.

Persconferentie

Volgens ingewijden zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in de persconferentie vrijdagavond meedelen dat in de horeca in de Randstad vanaf 00.00 uur niemand meer naar binnen mag en dat om 01.00 uur de tenten moeten sluiten. Daarnaast mag een groep nog uit maximaal 50 mensen bestaan.

Het kabinet voerde donderdag overleg met de voorzitters van de zes veiligheidsregio's in de Randstad waar de afgelopen tijd veel nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

Meer uit Binnenland

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

2 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

2 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

6 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

10 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

10 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

11 uur geleden
Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

12 uur geleden