
Horecabranche 'opgelucht' over schrappen coronamaatregelen
WOERDEN (ANP) - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is "enorm blij en opgelucht" dat zo goed als alle coronamaatregelen later deze maand komen te vervallen. "Nu het einde van de epidemie in zicht is, kunnen we ons bij het kabinet vol gaan inzetten op het herstel van de horeca. Aan het doorzettingsvermogen en de veerkracht van de mensen in de branche zal het niet liggen", reageert voorzitter Robèr Willemsen in een verklaring.
Op dit moment gelden er in bepaalde delen van de horeca nog restricties die binnenkort verdwijnen. Bijvoorbeeld clubs mogen weliswaar volgens de normale sluitingstijden open, maar daar waar binnen in een ruimte meer dan 500 personen zonder vaste plek aanwezig zijn geldt nog een testplicht. Dit wordt ook wel 1G genoemd. KHN drong afgelopen tijd al bij het kabinet op aan om deze nog bestaande beperkingen los te laten.
Willemsen denkt dat de komende tijd voor zijn branche vooral in het teken zal staan van het herstel. "Er is nog een lange weg te gaan voordat de branche weer op het niveau van voor de coronacrisis zit", benadrukt hij. Volgens KHN kampen de meeste horecaondernemers nog met grote kasstroomproblemen. Ook is er vaak weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen.
KHN kwam onlangs al met suggesties om de branche duurzaam te helpen herstellen. Dan gaat het bijvoorbeeld om schuldsanering en het opzetten van een speciaal investerings- of transitiefonds.
Meer uit Binnenland
VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.
41 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Ook Maarten van Rossem zal na het winterseizoen 2024-2025 bij het programma De Slimste Mens vertrekken. Dat meldt de 79-jarige historicus in een gesprek dat De Telegraaf maandagavond op de website heeft gepubliceerd. Eerder maakte ook presentator Philip Freriks al bekend dan te stoppen. Hij zal worden vervangen door Herman van der Zandt.
47 minuten geledenVELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.
2 uur geledenTER APEL (ANP) - Zo'n veertig mensen, onder wie kleine kinderen, staan maandagavond in de rij voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, meldt MiGreat. Volgens de hulporganisatie is het onduidelijk of er voor iedereen een bed beschikbaar is. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat er inderdaad een rij staat bij het aanmeldcentrum, maar dat er de komende nacht voor iedereen onderdak en een bed is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."
6 uur geleden