Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horecabranche: kabinet houdt ons in gijzeling

Horecabranche: kabinet houdt ons in gijzeling

AMSTERDAM (ANP) - De horeca wordt "in gijzeling gehouden" nu er nog geen zicht is op de opening van eet- en drinkgelegenheden. Dat zei algemeen directeur Dirk Beljaarts van belangenorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

De bewindslieden maakten bekend dat er geen versoepelingen van de coronamaatregelen komen, dus ook niet voor de sinds medio oktober gesloten horecagelegenheden. Volgens Rutte blijft het risico op besmettingen in cafés en restaurant reëel, omdat mensen er vaak langer dan 15 minuten binnen zijn in een kleinere ruimte.

Beljaarts vindt die argumentatie niet kloppen, omdat er ook grote horecagelegenheden zijn en bij bijvoorbeeld kappers mensen ook langer dan een kwartier binnen zitten. "Het kabinet houdt de horeca gegijzeld zonder dat daar een wetenschappelijke onderbouwing voor is", zegt hij. Het gegeven dat het ministerie van Economische Zaken een notitie opstelde die impliceert dat de horecasluiting niet bijdraagt aan het tegengaan van besmettingen, maakt de bekendmakingen "extra zuur".

Bevestiging

"Die notitie zagen wij als bevestiging van wat wij al lange tijd beargumenteren. Als je de horeca zou openen zou dat bijdragen aan het verlagen van het aantal besmettingen", aldus Beljaarts. "Veel ondernemers hebben uitgekeken naar deze persconferentie om te besluiten wat ze gaan doen. Doorgaan met de onderneming of niet? Nog eens pensioen aanbreken om nog even door te gaan?" Het ministerie van EZK stelt uitdrukkelijk dat de bewuste notitie incompleet was, omdat de analyse erachter niet sluitend zou zijn.

Beljaarts baalt ook dat Rutte gecontroleerde proeven aankondigde met meer publiek bij cultuurinstellingen en sportwedstrijden, terwijl er geen proeven bij horeca worden gehouden. Een eerder plan van KHN om met verschillende horecalocaties te experimenteren strandde volgens hem in Den Haag.

KHN pleit zelf voor veel ruimere steun voor getroffen horecabedrijven, met een volledige vergoeding van alle vaste lasten gedurende de gedwongen sluiting. Beljaarts merkt dat het kabinet meer richting die eisen beweegt, ook omdat politieke partijen steeds meer roepen om ruimere steun voor de horeca. Woensdag geven de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken meer informatie over coronasteun.

Meer uit Binnenland

Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

2 minuten geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

3 minuten geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

1 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe is zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden.

2 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

3 uur geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

3 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

4 uur geleden