Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Horeca wil 600 miljoen euro extra van kabinet

Horeca wil 600 miljoen euro extra van kabinet

AMSTERDAM (ANP) - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dit kwartaal nog 600 miljoen euro extra compensatie voor horecaondernemers om te voorkomen dat ze failliet gaan. Ook moet er een tegemoetkoming in de vaste lasten komen van 100 procent. Dat zegt de branchevereniging na een overleg met minister Hoekstra van Financiën maandag.

Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts reageerde de minister met begrip, maar ook "ontwijkend". Ook wilde Hoekstra nog geen datum noemen waarop de horeca eventueel weer open zou kunnen. Wel dat er dagelijkse gesprekken over gevoerd worden. "Je zal nu maar horecaondernemer zijn, die zit met de handen in het haar", zegt Beljaarts. Als de horeca alweer open mag, is het volgens hem nog de vraag of de keten snel genoeg op gang komt om de bevoorrading te regelen. "Die mededeling om open te gaan kan niet vroeg genoeg komen." Het kabinet geeft hier dinsdag 8 december uitsluitsel over.

Volgens Beljaarts zei Hoekstra verder dat de instanties die over de uitvoering van de steun gaan op korte termijn geen nieuwe wijzigingen in het systeem aan kunnen. Daarom opperde Beljaarts voor een eindafrekening over heel 2020. "Dat was een spontaan idee. Zodat je dat wat je tekort komt alsnog tegemoet kunt zien." Het kabinet heeft hier nog geen toezeggingen over gedaan.

Sectorspecifieke steun

Verder heeft KHN aan Hoekstra gevraagd om te kijken naar sectorspecifieke steun voor de horeca. "Daarvan zei Hoekstra: het kabinet heeft juist voor generieke maatregelen gekozen om deze zo snel mogelijk van de grond te krijgen. Maar we zijn wel acht maanden verder en hebben nieuwe inzichten over hoe die steun binnenkomt", zegt Beljaarts.

Heikel punt voor de branchevereniging is de NOW-steunmaatregel. De loonkostencompensatie lag in de eerste twee steunrondes formeel op 90 procent, maar in de praktijk kwam die voor horecaondernemers uit op 60 tot 65 procent, zegt Beljaarts. Dat komt volgens hem door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wet Dba) en hoe de premies voor de horeca geregeld zijn. "De horecaondernemer heeft vanaf dag één 35 procent van de loonkosten zelf moeten betalen. Het is een quick and dirty-rekensom, maar dat is het geld dat je sowieso al op korte termijn tekort komt." Ook voor de langere termijn is hulp nodig. "Dit is niet in het eerste kwartaal van volgend jaar opgelost."

Er is nog geen nieuw overleg gepland. Dat hangt volgens Beljaarts ook af van de uitkomst van de Kamerbrief over de financiële steunmaatregelen die het kabinet nog moet versturen.

Meer uit Financieel

Honda roept 1,7 miljoen auto's terug in VS om stuurprobleem

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Honda is genoodzaakt om in de Verenigde Staten ongeveer 1,7 miljoen auto's terug te roepen vanwege problemen met de besturing, zo meldt de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Deze problemen kunnen het risico op ongevallen verhogen, waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder.

1 uur geleden
Kenners sceptisch over langverwachte robotaxi van Tesla

HOLLYWOOD (ANP/AFP/RTR) - Analisten zijn sceptisch over de langverwachte robotaxi die Tesla donderdag zal presenteren. De verwachtingen rond de zogeheten Cybercab van de Amerikaanse elektrische autofabrikant zijn hooggespannen, maar kenners denken niet dat het bedrijf meteen met een volledig functionerend zelfrijdend voertuig zal komen.

1 uur geleden
Loonstijging in cao's zwakt voor het eerst in maanden weer af

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is na drie maanden van toename weer afgenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, denkt dat daarmee de dalende trend van begin dit jaar weer wordt voortgezet. In de zomer stelde de werkgeversvereniging nog "zeer bezorgd" te zijn toen de loonstijgingen opeens begonnen toe te nemen.

2 uur geleden
China noemt anti-dumpingmaatregel voor brandy uit EU 'legitiem'

BEIJING (ANP/RTR) - De voorlopige maatregelen die China heeft aangekondigd om het dumpen van brandy uit de Europese Unie op de Chinese markt tegen te gaan zijn "legitieme handelsremedies", verklaarde het Chinese ministerie van Handel woensdag.

2 uur geleden
Rechter wijst massaclaim tegen Vattenfall over 'spooknota's' af

AMSTERDAM (ANP) - De massaclaim tegen energieleverancier Vattenfall over 'spooknota's' is door de rechter in Amsterdam afgewezen. Stichting Nuon-Claim was namens duizenden kleine bedrijven en non-profitorganisaties als sportclubs en musea een collectieve procedure begonnen omdat zij vond dat de onderneming ten onrechte bepaalde kosten in rekening had gebracht. Maar de rechter ziet dat anders.

2 uur geleden
Energieagentschap ziet enorme groei hernieuwbare energie

PARIJS (ANP) - Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) concludeert dat het doel dat vorig jaar op de klimaattop is vastgesteld om de capaciteit van hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigd te hebben, haalbaar is. De organisatie voorziet een aanzienlijke toename van de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie in de rest van dit decennium, blijkt uit een nieuw rapport van de IEA.

3 uur geleden
TikTok 'sterk oneens' met aanklachten in VS over schaden kinderen

WASHINGTON (ANP) - TikTok is het "sterk oneens" met de aanklachten van openbare aanklagers uit ruim tien Amerikaanse staten. Die zeggen dat de video-app gebruikers misleidt over veiligheidsfuncties voor kinderen. Ook vinden ze dat het socialemediaplatform bepaalde functies heeft die schadelijk zijn voor minderjarigen. Maar volgens TikTok zijn veel van de aanklachten "misleidend en onjuist".

3 uur geleden